Hittegolf Spanje zorgt voor droge stormen en breekt vele hitterecords

door admin
Hittegolf Spanje zorgt voor droge stormen en breekt vele hitterecords

De hittegolf, die officieel op 11 augustus begon, vestigde meerdere records bij talrijke weerstations van het Aemet in Spanje. Op meer dan honderd meetpunten in Spanje, voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, het midden en zuiden van Spanje, kwam de temperatuur ’s nachts niet onder de 30 graden.

Hittegolf breekt diverse records in Spanje

Niet alleen ’s nachts werden de records gebroken. Overdag kwam de temperatuur de afgelopen dagen op ongeveer 230 meetpunten zelfs boven de 40 graden uit. Vrijdag de 13e werden meerdere records gevestigd met meer dan 45 graden op zo’n twaalf plekken in Spanje. Op zaterdag 14 augustus was dit zelfs het geval op 26 weerstations in Spanje. 14 augustus gaat daarmee de boeken in als de tweede warmste dag in Spanje sinds 1941. 13 augustus blijkt derde warmste dag sinds dit jaartal.

De afgelopen dagen brak Spanje ook het oude hitterecord uit 2017. In Córdoba werd het afgelopen zaterdag maar liefst 47,2 graden.

Valencia kampt met droge stormen

Deze temperaturen zijn niet zonder gevolgen. Het Aemet waarschuwde afgelopen weekend in sommige gebieden voor lokale ‘thermische explosies’ zoals droge stormen. Deze stormen zonder neerslag treden op bij een extreme verandering van temperatuur. De droge stormen concentreerden zich de afgelopen dagen in de provincie Castellón maar hebben zich uitgebreid naar het zuiden van Valencia en het noorden van Alicante. In Gandia zorgde het voor bizarre beelden.

Tot wanneer duurt de hittegolf in Spanje?

Officieel gezien is de hittegolf op het Spaanse vasteland en de Balearen op 16 augustus voorbij. Er gelden vanuit het Aemet dan ook geen waarschuwingen meer voor hoge temperaturen. Desondanks blijven de temperaturen in Andalusië en het zuidoosten van Spanje hoog en zullen deze vanaf vandaag langzaam dalen. Op de Canarische eilanden zal de hittegolf nog tot en met 18 augustus aanhouden waar op Gran Canaria, La Palma en Tenerife code rood is afgegeven vanwege de hitte.

Dit vind je misschien ook leuk