Drieduizend kandidaten voor gratis wonen en baan in Spaans dorp

door admin
Drieduizend kandidaten voor gratis wonen en baan in Spaans dorp

Griegos is, zo kondigt de gemeente trots aan op de website, met 1.604 meter het op één na hoogste dorp van Spanje. Dat neemt niet weg dat het dorp voor de moeilijke uitdaging staat om de school de komende jaren open te houden. Daarom biedt de gemeente twee vaste banen in de lokale horeca aan en de drie eerste maanden gratis huisvesting. Vanaf dan moet het uitverkoren gezin met jonge kinderen nog maar 225 euro huur per maand te betalen, waar dan ook nog eens 50 euro per kind wordt afgetrokken.

School moet open blijven

Het doel is om van de huidige negen leerlingen naar minimaal 12 leerlingen te gaan om het enige klaslokaal dat er is te behouden en zo te zorgen dat de school langer blijft functioneren. Het resultaat mag er zijn. De belangstelling voor dit aanbod blijkt overweldigend te zijn met ruim 3.000 gezinnen die hebben gereageerd. Hieronder zijn ook buitenlanders. Nu is het de taak aan de gemente om de winnaars te kiezen. Mensen die zich zullen moeten aanpassen aan het leven buitenaf in een bergachtige omgeving. 

Dit leven in het kleine stadje genesteld in de Sierra de Albarracín verandert namelijk drastisch zodra de winter zich aankondigt. Het is er heel koud en de dakgoten worden dan regelmatig gesierd door ijspegels. 

Ernesto Agustí, de loco-burgemeester die de selectie gaat doen, waarschuwt voor de grote uitdagingen waar de toekomstige inwoners van Griegos voor komen te staan: de kou, eenzaamheid en arbeidseisen. De nieuwe inwoners kunnen werken in een restaurant in het dorp en in het gemeentelijke hostel. 

Viraal gegaan aanbod

De promotievideo, waarop twee meisjes te zien zijn die vertellen over  het gebrek aan leerlingen op school, ging dankzij sociale media vrij snel viraal in Spanje en ook ver daarbuiten. In de video is een poster te zien met de slogan ‘op zoek naar kinderen’ en wordt een ‘bijna gratis huis’ aangeboden met ‘werk voor de ouders’.

De langverwachte kandidaten krijgen bericht

Silvana Finardi, een 37-jarige psycholoog, en haar man Diego Bizanz, een kinderdagverblijfmanager van 42, zijn een van de honderden buitenlandse stellen die klaar zijn voor een andere omgeving. Hun vier kinderen, hun werkervaring en hun toewijding maken van dit Argentijnse koppel ideale kandidaten, aldus de loco-burgemeester. Het gezin verliet een jaar geleden hun geboorteland om in Gandía (Valencia) te gaan wonen, maar toen ze de campagne op Facebook zagen, wisten ze dat ze moesten reageren: “We willen dat onze kinderen opgroeien in de natuur, niet opgesloten in een flat en hun tijd bestedend voor een scherm.”

De Argentijnen nemen het onder meer op tegen Álvaro Tomé en Alejandra Bandi, 32 jaar. Deze twee Madrilenen voelen zich klaar om hun stadswoning te ruilen voor de tweekamerappartementen met dikke stenen muren naast de school. Het jonge stel heeft drie minderjarige kinderen. Tomé werkt al 12 jaar bij een bank en lijdt onder stress: “Ik sta om vijf uur ’s ochtends op en kom om tien uur ’s avonds terug, ik heb geen gezinsleven”, zegt hij. Ook zijn vrouw, een reclamespecialiste, zit op het randje: “We leven om te werken.”

Het echtpaar wil dat hun kinderen opgroeien in een rustigere en veiligere landelijke omgeving: “We doen het voor hen, zodat ze kunnen genieten, weg van de stress van de stad”, zeggen Bandi en Tomé, die beweren “het algemeen welzijn” te verdedigen en het hostel wil beheren om het toerisme aan te trekken. Daarnaast hebben ze de ambitie om in Griegos een haute cuisine-opleidingsproject voor ondernemers te ontwikkelen: “Jongeren hebben alleen maar initiatieven nodig waarmee ze naar het platteland kunnen verhuizen.”

Thuiswerken heeft het gemakkelijker gemaakt voor degenen die genoeg hebben van het leven in de stad. De computerwetenschapper Antonio Sancho, 31, verliet Valencia toen de pandemie uitbrak en vestigde zich in Griegos, het dorpje van zijn grootmoeder, waar hij de zomer doorbracht. Sancho raadt iedereen die geïnteresseerd is aan om er rustig over na te denken, want, zo verzekert hij, je moet veel van het dorpsleven houden en de winters zijn erg streng. Griegos staat zelfs bekend als het koudste dorp van Spanje. Het ideale zomerse weer duurt hier maar een paar maanden.

Dit vind je misschien ook leuk