Oudste man ter wereld is Spaans en 112 jaar

door admin
Oudste man ter wereld is Spaans en 112 jaar

Op 12 augustus stierf namelijk de tot dan officieel als oudste man ter wereld geldende Puerto Ricaanse Emilio Flores. Flores en Saturnino de la Fuente betwistten een paar maanden de titel van oudste man ter wereld, want ondanks het feit dat de Puerto Ricaan beweerde een paar maanden eerder geboren te zijn, had De la Fuente geen officiële documentatie van zijn geboorte om dat aan te tonen, zoals Bernardo Marcos, de schoonzoon van De la Fuente uit heeft gelegd aan persbureau EFE. 

Dat komt omdat baby’s in die tijd soms niet werden geregistreerd of er fouten in hun registratie zaten zaten. Zelfs op de DNI van de Leonese staat dat hij geboren is op 12 februari 1909, terwijl hij op de 8e was geboren, zo heeft zijn schoonzoon uitgelegd. Ze registreerden hem pas vier dagen na zijn geboorte. Dat was een gangbare praktijk om papierwerk te vermijden als de pasgeborene stierf in een tijd dat veel van hen niet oud werden.

Nu, met de dood van Emilio Flores op de 12e, is Saturnino de la Fuente officieel de oudste man ter wereld. Wel zijn er oudere vrouwen, zoals de Japanse Kane Tanaka, geboren op 2 januari 1903 die nu 118 is.

Saturnino’s familie verwelkomde het nieuws dat hij de oudste man ter wereld is met dezelfde vreugde als waarmee ze de titel van oudste man van Europa in ontvangst namen. Deze titel draagt de man uit León al enkele jaren.

Veel meegemaakt

Hij werd geboren tijdens het bewind van Alfonso XIII, doorleefde de dictatuur van Primo de Rivera, kende de Tweede Republiek en leed onder de burgeroorlog. Hij vocht niet in de oorlog omdat hij de taak niet aankon, maar zijn schoenenfabriek, die werd gebruikt om laarzen te maken voor het nationale leger, werd ingenomen. Van zijn acht kinderen zijn er al drie overleden. De laatste in 2020 tijdens de tweede golf van de coronapandemie die Saturnino ook overleefde. Net als de Spaanse griep in 1918.

Eerste man gevaccineerd in León

Saturnino de la Fuente was ook de eerste man die werd ingeënt tegen het coronavirus in de provincie León. In zijn lange leven, waarin hij de geboorte van veertien kleinkinderen en tweeëntwintig achterkleinkinderen heeft meegemaakt, heeft hij de dood meermaals in de ogen gekeken. De ernstigste situatie maakte hij mee in 1937 toen hij bijna stierf onder het puin van een neergestorte Condor Legion-vliegtuig in de straat La Rúa de León. Saturnino begon op zijn dertiende als schoenmaker met werken in een schoenenfabriek. Hier bracht hij ruim 30 jaar door. De fabriek werd gesloten en dit dwong De La Fuente om voor zichzelf te beginnen in zijn geboorteplaats Puente Castro. Hier bleef hij jarenlang wonen en richtte er een voetbalteam op, CD Puente Castro. Die club is nog steeds actief en Saturnino is er erelid.

Dit vind je misschien ook leuk