Toerisme en toenemende consumptie stuwen groei Spaanse economie

door admin
Toerisme en toenemende consumptie stuwen groei Spaanse economie

Volgens een recent gepubliceerde analyse van BBVA Research wijzen de – tot halverwege de zomer – bekende gegevens op een hoger groeitempo van de Spaanse economie dan enkele maanden geleden werd verwacht. Het Middellandse Zeegebied profiteert van het herstel van de bestedingen en vooral ook van de hausse van het binnenlands toerisme. 

De Balearen en de Canarische Eilanden groeien, dankzij de verbetering van het binnenlands toerisme en ondanks hun grotere afhankelijkheid van het buitenlands toerisme, dit jaar het sterkst, met respectievelijk 8,3 en 6,9 %. Dit is deels een reactie op de grotere krimp die de eilanden vorig jaar trof. 

Binnenlandse consumptie als katalysator

In andere regio’s is het de binnenlandse consumptie die de economie aanzwengelt. Zo zullen Andalusië en de regio Valencia beide met 6,7%, groeien en is de groeiprognose voor Catalonië 6,6%. In deze regio’s overstijgt de groei die van heel Spanje. Ook in deze regio’s heeft de opleving van het binnenlandse toerisme de groei versterkt.

De noordelijke regio’s kennen een vergelijkbare groei, in Cantabrië en Galicië bedraagt de groei 6,8% en in Aragón 6,6%. In andere regio’s vullen de investeringen, de industriële activiteiten en de export van goederen de stijging van de bestedingen aan, zoals in Castilla-La Mancha, waarvoor BBVA voor 2021 een groei van 5,9% voorspelt. Voor Extremadura wordt voor dit jaar een groei van 5,7% verwacht. 

Groeiprognose bbp blijft gehandhaafd 

Uit de analyse van BBVA Research blijkt dat de groei van het Spaanse bbp voor 2022 op 7% wordt geraamd en dat de stimulans van het buitenlandse toerisme de sleutel is tot een groei met dubbele cijfers op de Balearen (tot 11,6%) en de Canarische Eilanden (tot 10,7%).

Het sterke herstel van de investeringen in 2021 (dat gedeeltelijk wordt ondersteund door de financieringssteun die bedrijven als gevolg van de pandemie hebben ontvangen) wijst op een mogelijke vervroeging van de activiteiten. Wel zal het investeringsgedrag in 2022 naar verwachting iets minder dynamisch zijn en zal de groei in de noordelijke gemeenschappen, zoals Castilla y León, Aragón en Galicië, op een percentage van 6,1 à 6,2% blijven steken. Dit vormt geen belemmering om voor het einde van dat jaar het productieniveau van vóór de crisis te bereiken. Daarbij zijn twee variabelen van belang: de eerste is dat als de pandemie beter onder controle wordt gehouden – zonder nieuwe oplevingen en beperkingen van de activiteit- en het vertrouwen toeneemt, de groei hoger zou kunnen uitvallen. En dan vooral in die gebieden met hogere sociale consumptieve bestedingen. Daarnaast spelen de twijfels over de prestaties van de publieke sector, gekoppeld aan de uitvoering en effectiviteit van de uitvoering van Next Generation EU-fondsen. 

Twijfels over hervormingen

Hoewel het Spaans herstelplan ‘voldoende en ambitieus lijkt qua voorspelling, uitvoering en omvang blijven er twijfels bestaan over de vraag of het zal lukken om de noodzakelijke hervormingen de komende jaren door te voeren’, aldus BBVA Research.

Als de doelstelling van de regering niet wordt gehaald, zal dat gevolgen hebben voor de regio’s, waarbij de regio’s met een hoge energie-intensiteit in hun productiemodel, een lager digitaliseringsniveau, een inefficiëntere arbeidsmarkt of een hogere schuldenlast het grootste risico lopen om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Dit vind je misschien ook leuk