Waar grootste kans op instorting gebouwen door aardbeving in Spanje?

door admin
Waar grootste kans op instorting gebouwen door aardbeving in Spanje?

Zeker op plaatsen boven breuklijnen zijn er episodes van aardbevingen. Om te zien of het gebied in Spanje waar jij bent vaak met bevingen te maken heeft, kun je deze kaart van het Spaanse Nationale Geografische Instituut bekijken. Bij het schrijven van dit artikel vond de laatste beving plaats op dinsdag 10:05 uur in de golf van Valencia. Deze had de kracht van 1,5 op de Schaal van Richter.

Kaart met instortingsgevaar

Onderzoekers van de Universiteit van Alicante (UA) hebben nu de eerste kaart gemaakt waarop de kans staat aangegeven dat gebouwen van gewapend beton instorten na een aardbeving. Uit het onderzoek blijkt dat die kans afhangt van de ontwerpversnelling die is aangegeven in de voorschriften met betrekking tot aardbevingbestendigheid en de seismische gevarencurve. 

Seismische versnelling is de maatstaf van een aardbeving die het meest wordt gebruikt in de bouwtechniek. Het is bovendien de waarde die wordt gebruikt om seismische voorschriften en seismische risicozones vast te stellen. Tijdens een aardbeving hangt de schade aan gebouwen en infrastructuur nauw samen met de snelheid en de seismische versnelling en niet met de omvang of kracht van de aardbeving. Seismische versnelling bestaat uit een directe meting van de versnellingen die het grondoppervlak ondervindt. 

De nieuwe kaart van de zones met het hoogste instortingsrisico maakt deel uit van de eindresultaten van het ‘RETOS2016 Project: Grondbewegingsscenario’s gericht op seismisch risico. Toepassing op scenario’s van schade, verliezen en noodplannen (CGL2016-77688-R)’.

Onderzoekers Alireza Kharazian, Sergio Molina, Juan J.Galiana en Noelia Agea van het Multidisciplinair Instituut voor de Studie van het Milieu (IMEM) hebben in de eerste plaats een bijgewerkte kaart van seismisch gevaar in Spanje verkregen. Op basis van deze informatie en rekening houdend met de kwetsbaarheid van de gebouwen, hebben ze de instortingskans geanalyseerd.

Deze informatie samen staat nu weergegeven in de vorm van een risicoëfficiëntkaart. Deze en de resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het artikel ‘Risk-targeted hazard maps for Spain’ in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Bulletin of Earthquake Engineering’.

De wetenschappers stellen vast dat de kans op instorting niet alleen afhangt van de ontwerpversnellingswaarde, die momenteel wordt aangegeven in de aardbevingsbestendige voorschriften, maar ook van de vorm van de seismische gevaarcurve.

Na analyse van de steden met het hoogste seismische gevaar in het land, waar dus de kans op aardbevingen het grootst is, merkten de onderzoekers op dat de ontwerpversnelling in alle steden moet worden verhoogd om de kans op instorting van gebouwen te verkleinen.

Risico voor zones in Murcia en Alicante 

De grootste stijging is nodig in Murcia, gevolgd door Alicante. Dit kan ook de aanzienlijke schade verklaren die ontstond na de grote aardbeving in Lorca (Murcia) in 2011, zo concluderen de onderzoekers. Ze kregen financiering en steun van de gemeenten Alicante en Elche. 

Dit vind je misschien ook leuk