Deze kustplaatsen in Spanje staan binnen 60 jaar onder water

door admin
Deze kustplaatsen in Spanje staan binnen 60 jaar onder water

Bepaalde gevolgen van de opwarming van de Aarde zijn onomkeerbaar, zo bevestigt ook het laatste rapport van de Intergouvernementele Werkgroep voor Klimaatverandering (IPCC) van de VN. Het stijgende waterpeil is daar een van. Dat het water elk jaar stijgt staat vast. Hoe snel dit gaat hangt onder meer af van hoe snel mensen de huidige CO2-uitstoot weten terug te dringen.

Scenario’s met gevolgen temperatuurstijging

In het rapport houdt het IPCC rekening met vijf verschillende scenario’s. De scenario’s variëren van een lage CO2-uitstoot met een temperatuurstijging van 1,5 graag tot gevolg tot een hoge CO2-uitstoot met een temperatuurstijging van 2,6 graden over 50 jaar. Op basis van deze uitgangspunten worden verschillende gevolgen uitgetekend.

Binnen een termijn van 60 jaar is het bijvoorbeeld zeer reëel dat de stranden van Barceloneta, Matalascañas en La Manga niet meer bestaan. En dit zijn niet de enige stranden in Spanje.

Welke plekken in Spanje lopen gevaar tegen het stijgende water?

Het IPCC heeft samen met NASA op een kaart enkele kritische plekken langs de Spaanse kust benoemd. Voornamelijk de plaatsen Santa Cruz de Tenerife, Cádiz en Barcelona zullen binnen 60 jaar de gevolgen ondervinden van de stijging van het waterpeil. Het is zeer waarschijnlijk dat het eiland Tenerife zich binnen 30 jaar moet wapenen tegen een stijging van 26 cm van het waterpeil. In 2080 zal dit waarschijnlijk toegenomen zijn tot maar liefst 40 cm.

Modellen voorspellen voor de kust van Barcelona en Cadiz een stijging van 24 cm van het waterpeil in 2050 en 39 cm in 2080. In het Spaanstalige artikel van El Español zijn de voorspellingen voor 2050 en 2080 voor verschillende belangrijke kustgebieden van Spanje te bekijken.

Veel kustplaatsen in 2080 in gevaar

De algemene conclusie van het meest reële scenario is dat zo’n 80 procent van de geanalyseerde kustplaatsen van Spanje voor 2080 te maken krijgt met een stijging van het waterpeil van boven de 40 cm. In Santa Cruz de Tenerife, Barcelona, Cádiz, La Coruña en Santander zal dit waarschijnlijk meer dan 45 cm bedragen.

Welke factoren worden meegenomen bij toekomstmodellen?

De twee voornaamste oorzaken van het stijgen van het waterpeil zijn inmiddels wel bekend; de CO2-uitstoot, die nog altijd te hoog is, en het smelten van de ijskappen zorgen voor een continue stijging van het water. Op basis van de nu bekende cijfers kon het IPCC en NASA deze modellen maken.

Een nieuwe factor die de situatie extra zorgelijk maakt, zijn de hevige gota frías die steeds vaker voorkomen, waardoor overstromingen plaatsvinden en rivieroevers en kustgebieden extra kwetsbaar worden. Dit was vorig jaar al te zien toen tijdens een hevige gota fría de Ebro-delta geheel onder water kwam te staan. Een alarmerende situatie niet alleen voor Spanje, maar voor veel plekken ter wereld.

Dit vind je misschien ook leuk