Gratis tolwegen klap voor Spaanse schatkist

door admin
Gratis tolwegen klap voor Spaanse schatkist

Augustus 2021 is de laatste maand waarin gebruikers tol moeten betalen om te rijden over 215 kilometer van de AP-2 tussen Alfajarín (Zaragoza) en El Vendrell (Tarragona); en 245 kilometer van de AP-7 van Tarragona langs La Junquera, Montmeló en El Papìol. Het zijn de laatste twee trajecten van de in totaal 1.097 kilometer tolweg die gratis zijn geworden. Dit besluit van het ministerie van Transport kost de staat 478 miljoen euro. 

Dit blijkt uit schattingen van Seopan, de vereniging van infrastructurele bouwbedrijven zoals ACS, Ferrovial of Acciona. Dit bedrag komt volgens hun cijfers ovreen met de bouw van en de uitgaven van Volksgezondheid op jaarbasis voor een ziekenhuis van 860 bedden. 

Met het terugdraaien van de tolheffing verkleint Spanje het tolwegennetwerk van 3.304 naar 2.207 kilometer. Seopan wijst op dat Spanje 73,5 procent bevat van alle tolvrije snelwegen in Europa. Spanje heeft bovendien met 12,8 procent het kleinste aandeel van tolwegen op het totale snelwegennet. 

Liefst 23 landen in Europa verdienen geld met hun autowegen. Duitsland voerde bijvoorbeeld in 2018 tol in voor het hele netwerk van federale wegen van 38.000 kilometer, terwijl in Spanje de ontwikkeling juist in tegengestelde richting gaat. 

Volgens cijfers van de eerdergenoemde vereniging heeft het besluit tot meer gratis snelwegen in Spanje geleid tot een toename van het overheidstekort van 242 miljoen euro in de vorm van verlies van belastinginkomsten en 66 miljoen euro als gevolg van de toename van de kosten voor het onderhoud van die wegen.  

Dit vind je misschien ook leuk