Minder voetbal en beton en meer groen op schoolpleinen in Barcelona

door admin
Minder voetbal en beton en meer groen op schoolpleinen in Barcelona

De transformaties moeten gestalte krijgen door een samenwerking tussen het gemeentebestuur, de docenten, de leerlingen en hun families en sport- en vrijetijdsverenigingen. Twaalf schoolpleinen krijgen deze zomer hun make over en worden toegevoegd aan de 11 pleinen die vorig jaar werden omgetoverd tot klimaatschuilplaatsen voor omwonenden in geval van een hittegolf. Na hervorming worden de schoolpleinen in vakanties, de weekends en op feestdagen geopend voor omwonenden.

De gemeente laat in El País weten dat er 150 bomen zijn geplant in vier blokken van de Eixample. Er gaat een investering met de herinrichting van de schoolpleinen gemoeid van 2,5 miljoen euro. Volgend jaar zullen nog eens 15 pleinen omgetoverd worden. Het stadsbestuur wil benadrukken dat op elk verbeterd plein genoeg ruimte overblijft om te sporten tijdens schooluren en na schooltijd. 

Volgens de wethouder onderwijs Maria Truñó, die ook verantwoordelijk is voor het programma moet het schoolplein meer gezien worden als leeromgeving met veel meer potentie dan de traditionele pleinen hebben door educatieve projecten, andere mogelijkheden voor leren, spellen en sportactiviteiten.

Klimaataspect

Truño vindt ook dat elke gelegenheid benut moet worden om groen toe te voegen aan de openbare ruimtes en voorzieningen in de stad. Meer bomen en meer aarde en gras.

Voetbal hegemonie

Met betrekking tot het doorbreken van de hegemonie van het voetbal, is er een debat geweest over de grootte van het sportveld. Bronnen bij de Catalaanse voetbalbond (FCF) zeggen niet op de hoogte zijn van het project en vinden dat het de federatieve activiteit niet mag beïnvloeden. Ze wijzen er in dit verband op dat ‘de clubs problemen hebben met groeien door het gebrek aan voetbalvelden in Barcelona’. 

Dit vind je misschien ook leuk