Spanje na bijna 2 maanden uit ‘extreem risico’ door snel dalende coronacijfers

door admin
Spanje na bijna 2 maanden uit 'extreem risico' door snel dalende coronacijfers

Een week geleden bedroeg de corona-incidentie nog 317, maar liefst 75 punten hoger dan deze maandag werd geregistreerd. Het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje presenteerde maandagavond de meest recente coronacijfers.

Spanje na bijna twee maanden uit ‘extreem risico-fase’

Het is voor het eerst sinds 6 juli dat het risiconiveau voor Spanje werd vastgesteld op hoog. Conform de richtlijnen die binnen de Interterritoriale Raad zijn afgesproken, betekent dit dat een land tussen de 150 en 250 gevallen per 100.000 inwoners registreert over de laatste twee weken. Wanneer Spanje onder de 150 gevallen per 100.000 inwoners komt dan zal er sprake zijn van een ‘gemiddeld risico’.

Negen Spaanse regio’s nog steeds ‘extreem risico’

De Spaanse regio’s met de hoogste corona-incidentie zijn Extremadura met 468 gevallen en La Rioja met 320 gevallen per 100.000 inwoners. In deze twee regio’s is er, samen met zeven andere regio’s, officieel nog sprake van ‘extreem risico’. De Balearen, Cantabrië, Castillië – La Mancha, Castillië en León, Galicië, Madrid en Baskenland bevinden zich samen met La Rioja en Extremadura nog altijd in de hoogste risicofase.

Spaanse tieners nog altijd zwaarst getroffen door Covid-19

Ook houdt het Ministerie de cijfers per leeftijdsgroep in de gaten. De tieners (12- tot 19-jarigen) worden nog altijd het zwaarst getroffen door Covid-19. Hier geldt een incidentie van 417 terwijl er bij de twintigers sprake is van gemiddeld 312 gevallen per 100.000 inwoners. De oorzaak hiervan is dat van alle leeftijdsgroepen in Spanje de vaccinatiegraad onder de tieners het laagst is. Inmiddels is meer dan 25 procent van de tieners in Spanje volledig gevaccineerd.

Druk op ziekenhuizen Spanje daalt gestaag

De dalende cijfers zijn ook terug te zien in de ziekenhuizen in Spanje, hoewel deze daling iets vlakker verloopt. Op dit moment wordt 6,07 procent van de ziekenhuisbedden bezet met coronapatiënten. In Madrid (11,54%) en Baskenland (8,64%) zijn de bezettingspercentages het hoogst van heel Spanje.

Het aantal mensen op intensive care-afdelingen in Spanje daalde maandag ook verder. Momenteel wordt 18,04 procent van de IC-bedden bezet door Covid-19-patiënten. Catalonië (33,74%) en Madrid (31,69%) zijn de regio’s in Spanje waarvan de IC-units het meest onder druk staan door het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk