Sektes proberen zieltjes te winnen op de Camino de Santiago

door admin
Sektes proberen zieltjes te winnen op de Camino de Santiago

De sektes zouden willen profiteren van de kwetsbaarheid van de pelgrims, die vaak open staan voor contact of voor diepgaande verbinding met anderen, die op zoek zijn naar hun identiteit of naar persoonlijke verbetering. Rekruteerders maken hiervan gebruik om mensen hun netwerk binnen te loodsen.

Veel mensen die de Camino de Santiago wandelend of fietsend afleggen, maken er een soort spirituele reis van om bij te komen van een druk dagelijks leven met verlies of problemen. Ze laten graag de waan van de dag achter in de Spaanse natuur en de kleine bergdorpjes langs de route.

Dat element zou deze pelgrims bij voorbaat al tot een gemakkelijker doelwit voor sektes maken. Volgens psycholoog Miguel Perlado lopen leden van de sektes zelf ook de route om zo makkelijker zielen te kunnen winnen voor hun club. 

Niet alleen voor de dommen

Perlado zegt dat 80 procent van de mensen die zich bij de sekte-netwerken voegt, hoger opgeleid is. Dat cijfer geeft aan dat iedereen vatbaar kan zijn voor deze emotionele oplichting. Hij legt uit dat het gebruikelijk is dat deze groepen de pelgrims aanbieden “deel te nemen aan bijeenkomsten, aan het lezen van teksten of aan zelfhulpgroepen”, die na verloop van tijd “groepen blijken te zijn die een hoge mate van controle uitoefenen”.

Leden weten het pas als ze binnen zijn

Luis Santamaría, lid van het Ibero-Amerikaanse netwerk voor de studie van sekten (RIES), legt uit dat sekten zoals The Order of the Temple of the Celestial Jerusalem “portalen gebruiken die niet herkenbaar zijn als sekten, zoals de bedevaartswebsite, maar ook redactionele artikelen of vechtsportgroepen om mensen te bereiken ”. “Dan zeggen ze dat ze een verborgen kennis hebben die ze alleen aan hun leden doorgeven, dat ze er alleen toegang toe hebben als ze naar een ander innerlijk niveau gaan. Dus de leden weten pas echt wat er is als ze eenmaal binnen zijn”.

“Psychologische mishandeling en groepsdwang”

Santamaria, zelf gedurende 15 jaar adept van de Orde, en nu uitgetreden, vertelt – naast dat hij zelf werd gerekruteerd op de Camino – ook over de reis die hij binnen de sekte volgde. Van meditaties en rituelen om met veel “druk en schuldgevoel” “een energetisch hoger niveau te bereiken”. Later, “seksuele technieken”, apocalyptische houdingen, “psychologische mishandeling en groepsdwang” waardoor hij onder meer met zijn partner brak.

Coronacrisis als vruchtbare voedingsbodem

De coronacrisis veronderstelt volgens Santamaria “een vruchtbare voedingsbodem voor sekten omdat mensen hoop zoeken, een doel in het leven. En deze groepen verkopen je sleutels om de werkelijkheid te begrijpen, en beloven de mogelijkheid om er op magische wijze in in te kunnen grijpen.”

Hoe weet ik of iemand me voor een sekte probeert te winnen?

Beseffen dat je voor iemand van een sekte staat, vereist volgens klinisch psycholoog en expert in sektes, Laura Merino “kritisch te blijven denken en veel vragen te stellen, sekten gaan heel slecht om met twijfels en kritiek.” De psycholoog benadrukt ook “achterdochtig te zijn tegenover situaties die in eerste instantie een liefdesbom lijken, die je alles bieden… Voor niets gaat de zon op”.

Perlado op zijn beurt benadrukt het belang van voorzichtigheid. “Haast je niet, weet wie deze service aanbiedt en waar deze wordt aangeboden en controleer de inormatie”. En hij waarschuwt twee keer: “Pas op voor activiteiten of handelingen die je en schuldgevoel geven, maar waarvan je niet goed weet waarom en pas op voor activiteiten die je dwingen om geheimen te bewaren of je vertellen dat buitenstaanders het toch niet zullen begrijpen”.

Bekijk ook: De context van een grote opruimactie op de Camino de Santiago

Dit vind je misschien ook leuk