Vermoeden van onschuld van voormalige Spaanse koning niet gerespecteerd

door admin
Vermoeden van onschuld van voormalige Spaanse koning niet gerespecteerd

Volgens de krant El Mundo ziet het openbaar ministerie tekenen van misdrijven. De emeritus-koning zou zijn fortuin hebben vergaard dankzij het incasseren van commissies voor internationale zaken. De reactie van de vader van koning Felipe VI liet echter niet lang op zich wachten en was zeer krachtig.

Juan Carlos heeft een officiële verklaring afgelegd via zijn advocaat Javier Sánchez-Junco. De verklaring valt het openbaar ministerie aan en zegt dat dit het recht op het vermoeden van onschuld niet respecteert. Bovendien is de ex-koning  van mening dat dergelijke beschuldigingen door het parket “de minste rechtvaardiging missen”.

Verklaring van Juan Carlos

Hieronder geven we de verklaring van de advocaat van koning Juan Carlos volledig weer:

Verklaring van koning Juan Carlos © Javier Sánchez-Junco

“Met betrekking tot de informatie die vandaag in de media is gepubliceerd over Zijne Majesteit de Koning D. Juan Carlos, vinden we het nodig om de volgende verduidelijkingen te maken:

1. Deze informatie verwijst blijkbaar naar een verzoek om internationale rechtshulp in strafzaken, bijna 7 maanden geleden, in februari van dit jaar 2021, aan de Zwitserse autoriteiten gestuurd door de onderzoeksofficier van justitie van de onderzoeksprocedures die worden gevolgd in de Bureau van het Hooggerechtshof.

2. Het genoemde rechtshulpverzoek is niet openbaar. Dus, behalve voor de autoriteiten aan wie het is gericht, mag het alleen worden bekendgemaakt aan het parket, wiens acties zijn voorbehouden, zonder dat het ons bekend is dat ze aan een partij zijn meegedeeld.

3. Deze mededeling aan de Zwitserse autoriteiten bevat ernstige verklaringen en beschuldigingen van gedrag die naar onze mening worden gedaan zonder enige ondersteuning en zonder enige rechtvaardiging, die worden tegengesproken door andere feiten waarover niets wordt gezegd.

4. Om deze reden schenden dergelijke verklaringen duidelijk het beginsel van het vermoeden van onschuld dat elke burger beschermt, en beoordelingen en overwegingen die H.M. Koning Juan Carlos, die al meer dan een jaar wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Vermeende misdaden van Juan Carlos

Aanklagers onderzoeken de bankrekeningen en belastinggegevens van koning Felipe VI’s vader. In het bijzonder onderzoeken ze de rekening waar hij zijn jaarlijkse toelage van € 198.845 heeft ontvangen. Ze hebben ook een onderzoek geopend naar mogelijke steekpenningen en niet-aangegeven inkomsten.

Juan Carlos deed in 2014 afstand van de troon na 39 jaar koning van Spanje te zijn geweest. Zijn eerdere goede reputatie was aan flarden na beschuldigingen van belastingontwijking en de ontdekking van een buitenechtelijke relatie.

Koning Felipe ontnam zijn vader zijn toelage in maart 2020. Later dat jaar verliet de emeritus koning in het geheim Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk