Spanje bijna ‘gemiddeld risico’ door dalende coronacijfers

door admin
Spanje bijna ‘gemiddeld risico’ door dalende coronacijfers

Dinsdagavond bracht het Ministerie van Volksgezondheid de meest recente cijfers naar buiten. Hieruit blijkt dat in Spanje de teller op 4.892.640 mensen staat die besmet zijn geraakt met Covid-19 en 85.066 sterfgevallen, hoewel dit aantal in werkelijkheid een stuk hoger zal liggen.

De corona-incidentie, het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, is de meest gehanteerde indicator van hoe de situatie er momenteel voor staat in Spanje. Dinsdag daalde deze verder naar 160 gevallen per 100.000 inwoners.

Van gemiddeld tot extreem risico per Spaanse regio

In bijna alle regio’s daalde de incidentie, maar vooral in Extremadura, Catalonië en Cantabrië. Momenteel is er officieel gezien alleen nog sprake van extreem hoog risico in Extremadura met een incidentie van 282 gevallen per 100.000 inwoners. In Asturië, de Canarische eilanden, Catalonië en Valencia is de incidentie zo hard gedaald dat deze regio’s inmiddels als ‘gemiddeld risico’ worden geclassificeerd.

Meeste besmettingen onder 30-minners in Spanje

De dalende lijn is ook te zien in het aantal nieuwe besmettingen per leeftijdsgroep in Spanje. De 12- tot 19-jarigen is nog altijd de groep waarin de meeste besmettingen plaatsvinden. Momenteel is de incidentie voor deze doelgroep vastgesteld op 269 gevallen per 100.000, een cijfer dat een week geleden nog twee keer zo hoog was. Er is echter wel een tweedeling te zien in de incidentie onder 30-plussers (gemiddeld 133 gevallen per 100.000) en de Spanjaarden onder de 30 jaar (gemiddeld 222 gevallen per 100.000).

Vaccineren oorzaak van tweedeling besmettingscijfers

De voornaamste reden hiervan is de vorderingen van de vaccinatiecampagne. Inmiddels is 70 procent van alle dertigers in Spanje volledig gevaccineerd. Bij de 40-plussers ligt dit percentage zelfs boven de 92 procent. Toch vordert ook het vaccineren van de jongeren: Ruim 65 procent van de twintigers en ruim 45 procent van de tieners in Spanje hebben al de volledige dosis van een van de vaccins gekregen.

IC-bezetting Spanje officieel geen hoog risico meer

Volgens de officiële cijfers is er geen sprake meer van een hoog risico als het gaat om de druk op de IC’s in Spanje. Voor het eerst sinds eind juli daalt het bezettingspercentage onder de 15 procent. Gemiddeld wordt 14,74 procent van alle IC-bedden in Spanje bezet met Covidpatiënten. De druk blijft alleen hoog in de regio’s Madrid en Catalonië met bezettingspercentages van boven de 25 procent.

Dit vind je misschien ook leuk