Op 19-jarige leeftijd ontdekt Spaanse tiener bij geboorte verwisseld te zijn

door admin
Op 19-jarige leeftijd ontdekt Spaanse tiener bij geboorte verwisseld te zijn

De Spaanse autoriteiten in La Rioja geven de schuld aan “menselijke fouten” en zeggen dat ze niet weten wie verantwoordelijk is voor de verwisseling van de twee baby’s destijds. De vrouw, van wie alleen bekend is in de Spaanse media dat ze Maria heet, klaagt nu de gezondheidsautoriteit aan en eist 3 miljoen euro aan schadevergoeding.

Met de DNA-test ontdekte de vrouw dat ze niet genetisch verwant was aan het stel dat ze tot dat moment als vader en moeder beschouwde. 
Beide baby’s werden met ondergewicht geboren en in couveuses geplaatst. Later werden de meisjes aan de verkeerde ouders overhandigd. Spaanse medici wijzen op een “menselijke fout” als oorzaak.

Hetzelfde kan nu niet meer gebeuren

Sara Alba, gezondheidschef van de noordelijke regio La Rioja in Spanje, vertelde op een persconferentie: “Het was een menselijke fout en we hebben niet kunnen achterhalen wie de schuldige was. De systemen waren toen anders en niet zo geautomatiseerd als nu.” Alba concludeerde dat een dergelijk dramatisch incident nu niet meer zou kunnen gebeuren. 

De andere vrouw die aan de verkeerde ouders is gegeven, is ook op de hoogte gebracht van de fout, aldus de lokale krant die het nieuws bracht. Geen van beide vrouwen is geïdentificeerd.

Schadevergoeding

De advocaten baseren de hoogte van de schadevergoeding die ze voor Maria eisen op de ernstige gevolgen die de verwisseling op haar leven tot nu toe heeft gehad. Ze zeggen in een verklaring in de krant La Rioja dat “ze sinds haar geboorte in een risicosituatie is ondergedompeld, zelfs administratief bevestigd sinds 2003, met de volledige of gedeeltelijke handicap en onbekwaamheid van haar niet-biologische ouders, en zelfs tegelijkertijd vitaal, met op papier een verkeerde bloedgroep”. 
De morele schade waarnaar de advocaat verwijst, omvat de “plundering van haar waardigheid, van ontoelaatbare inmenging in de vrije ontwikkeling van haar persoonlijkheid, van haar fysieke en morele integriteit, van haar eer en privacy” naast trauma en onzekerheden, “sommige huidige en andere toekomstige, met de heroverweging en ontwikkeling van haar eigen persoonlijkheid, in haar relatie met haar biologische familie die zij niet kent en idealiseert, met degenen die haar formele familieleden zijn geweest […] Het is een voortdurende schade voor het leven die onmogelijk te repareren is, alleen te matigen of verzachten”.

Incident geen relatie met gestolen baby-netwerk

Hoewel dit duidelijk een trieste gang van zaken is, heeft het geen verband met het ‘gestolen baby’-netwerk dat Spanje achtervolgt.

Slachtofferverenigingen schatten dat er tijdens de dictatuur van Francisco Franco tot begin jaren tachtig tot 300.000 kinderen werden gestolen door een netwerk van nonnen en artsen. Ze namen baby’s uit arme gezinnen of alleenstaande moeders en gaven ze aan rijke ouders die niet in staat waren om zwanger te worden.

Dit vind je misschien ook leuk