Stranden op Tenerife gesloten wegens olievlekken in het water

door admin
Stranden op Tenerife gesloten wegens olievlekken in het water

De sluiting van de stranden in de gemeente werd maandag goedgekeurd en afgekondigd nadat bekend werd dat opnieuw koolwaterstoffen in het water waren ontdekt met nog onbekende oorsprong. Zwemmen op die stranden is nu verboden. Zodra het getij het toelaat zal een intensieve schoonmaak worden uitgevoerd om de vlekken uit het water te verwijderen. 

De gemeenteraad van Candelaria was afgelopen vrijdag begonnen met het geleidelijk openen van de stranden na een eerdere sluiting die ook werd veroorzaakt door de aanwezigheid van olievlekken. Hetzelfde was het geval in de gemeente Güimar. Aanvankelijk werd hier alleen het gebied van El Cabezo A, bekend als ‘L’ gesloten, maar de evolutie van de vervuiling leidde ertoe dat de maatregel in Güimar werd uitgebreid tot de hele kustlijn.

Eerder die week op 30 augustus verschenen er ook olievlekken op de stranden van het Anaga-massief. Hierom werden de stranden, waaronder dat van Almáciga, gesloten. 

De chemische stoffen, afgeleid van een olievlek, kunnen veranderingen in de kenmerken van het water veroorzaken en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van zwemmers.

Vlek voor kust Valencia

Eerder in augustus verschenen er ook een rare vlek voor de kust van Valencia. Hier werden de stranden van de plaatsen El Puig, Puzol en La Pobla de Farnals tijdelijk gesloten met een zwemverbod. Hier ging het om een massale verspreiding van de microalg van de klasse RhaphidophyceaeDe vlek werd veroorzaakt door zich ontbindende algen. Het fenomeen treedt op wanneer de zeetemperatuur stijgt en is ‘een beetje gevaarlijk’ vooral voor mensen met en gevoelige huid en aanraking ermee kan netelroos veroorzaken. 

Dit vind je misschien ook leuk