Zonder deze documenten in je auto in Spanje loop je kans op hoge boetes

door admin
Zonder deze documenten in je auto in Spanje loop je kans op hoge boetes

Dat is net zo fundamenteel als het hebben van je banden in goede staat, perfect werkende verlichting en veiligheidsgordels. De vier papieren die elke chauffeur altijd in zijn voertuig moet hebben, ongeacht het type voertuig, zijn het rijbewijs, de ‘permiso de circulación’, de technische keuringskaart (ITV) en de verplichte verzekering. 

Je moet ze beschikbaar hebben voor om het even welke procedure, van het krijgen van een bekeuring tot het verzoek daartoe van een verkeersagent. Het niet bij je hebben of vervalsen ervan wordt beschouwd als een ernstig risico voor de verkeersveiligheid. 

En daarom heeft de DGT het belang van deze documenten willen benadrukken. Ze nemen geen ruimte in en de verkeersdienst beveelt aan om de ze te bewaren in je dashboardkastje, zodat ze altijd binnen handbereik zijn mocht er iets gebeuren. Met deze vier papieren leef je de huidige Europese regelgeving na.

Verschillende boetes afhankelijk van het document

Je moet de documenten altijd kunnen overleggen in origineel formaat. Scans of kopieën gelden dus niet. DGT is inmiddels bezig met nieuwe technologieën om de beschikbaarheid van deze belangrijke documenten eenvoudiger te maken. Bijvoorbeeld via de miDGT-app van de Verkeersdienst kunnen al deze documenten worden geüpload. Dat kan je redden wanneer je niet over de fysieke papieren beschikt op het moment dat agenten deze nodig hebben.

Hoe dan ook, of je ze nu niet beschikbaar hebt in fysiek of digitaal formaat, er zijn verschillende boetes volgens elk van de vier documenten:

Rijbewijs

De boete hiervoor is 10 euro en kan worden verhoogd tot 100 euro, wat vrijwel nooit gebeurd. Het hebben van onjuiste informatie, zoals het adres, doet de boete oplopen tot 80 euro. Als het rijbewijs is verlopen, loopt het bedrag op tot 200 euro en als blijkt dat je niet bevoegd bent om te rijden, vanwege een eerdere zware sanctie, wordt dit beschouwd als strafbaar feit met zes maanden gevangenissstraf en vervangende werkstraf voor één tot twee jaar.

Circulatievergunning

Net als het niet kunnen vertonen van het rijbewijs, staat op het niet hebben van de circulatievergunning een boete van 10 euro. Is er sprake van foutieve informatie in dit document word je bestraft met 80 euro. Rijd je rond zonder dat je überhaupt een circulatievergunning hebt, dan krijg je een boete opgelegd van 500 euro.

ITV (keuringsbewijs)

Draag je geen ‘informe’ (keuringsrapport) bij je dan krijg je een boete van 10 euro. Beschik je niet over de verplichte sticker op je voorruit op basis waarvan een verkeersagent altijd kan controleren of je auto is gekeurd of niet, dan is de boete 100 euro. Tot slot wordt rijden met een verlopen keuringsbewijs of nadat je niet door de keuring bent gekomen, bestraft met 200 euro.

Verplichte verzekering

Elk voertuig op de Spaanse weg moet verzekerd zijn om te kunnen circuleren. Sinds 2008 is je verzekering het enige document dat je niet fysiek bij je hoeft te hebben omdat de verkeerspolitie dat direct kan controleren. Rijd je rond zonder verzekering of met een verlopen verzekering dan levert je dat als je wordt aangehouden of als het om een andere reden wordt ontdekt, een boete op van 601 euro tot 3.005 euro. Bovendien wordt je voertuig dan ook van de weg gehaald. 

Dit vind je misschien ook leuk