In dit Spaanse restaurant eet je de beste paella ter wereld

door admin
In dit Spaanse restaurant eet je de beste paella ter wereld

De oudste gastronomische wedstrijd van Spanje kon dit jaar, na de onderbreking vorig jaar vanwege de coronapandemie, weer door gaan. Ook tijdens deze 60+1 editie is het evenement er weer in geslaagd talrijke nationale en internationale vertegenwoordigers van de gastronomie bijeen te brengen. 

En de winnaar is…

De beste paella ter wereld wordt bereid in de regio Madrid,  in het restaurant ‘El Madrileño’ in Guadarrama. De op houtvuur gekookte paella van chef-koks Óscar de la Fuente en Javier Hernández, waarvoor zij 2.500 euro wonnen, wordt nu al een van de beste paella’s uit de geschiedenis genoemd. De zichtbaar blije koks nemen de titel over van de winnaar van de vorige editie, David Domingo van het restaurant Fuente Cerrada in Teruel.

De andere twee podiumplaatsen gingen naar Arrossos per emportar Pepi (Alcàsser) en Restaurante Tabick Lounge-Arrosos i Brases (Llombai).

Verschillende categorieën 

In de categorie ‘Beste nationale paella’ won restaurant El Trato Gastrobar in Madrid. Binnen de regio Valencia ging de eer naar het restaurant La Arrocería de la Mejillonera, in Benidorm. De beste lokale paellabereider van Sueca was dit jaar restaurant Fernandet. De prijs voor de beste internationale paella ging naar restaurant El Coraloense, uit Bell Gardens, in de Verenigde Staten.

Al zestig jaar strijd om de titel

De Internationale Valenciaanse Paella Wedstrijd, wordt al sinds 1961 georganiseerd, als gevolg van de opkomst van het toerisme en het ontstaan van andere gastronomische wedstrijden. In 1961 vierde Sueca de 600e verjaardag van de ‘Troballa de la Mare de Déu’ en de toenmalige burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om een festival in het leven roepen dat gewijd was aan paella. Zo is het ‘rijstfeest’ geboren. In eerste instantie werd alleen een nationale paellawedstrijd georganiseerd. Vanaf 1987 werken chef-koks uit de regio Valencia mee aan de organisatie van het evenement, nu gebeurt dat onder leiding van Jesus Melero (chef-kok van restaurant RI-RA in Sueca).

Internationale arena

Sinds 1990 mogen ook deelnemers uit de rest van Europa, Amerika en Japan zich inschrijven. Zodra de buitenlandse deelname was goedgekeurd, kreeg het officiële recept van de Paella Valenciana uit Sueca het keurmerk ‘origineel recept’ en werd het evenement uitgeroepen tot feest van internationaal toeristisch belang. 

De geboorte van de paella

Vanaf de 8e eeuw brachten de Moren de rijstteelt over naar Spanje. Zij begonnen met het verbouwen van rijst bij het zoetwatermeer van Albufera, nu een beschermd natuurpark, 20 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. De lokale bevolking bedacht er al gauw een eenvoudig stoofgerecht op basis van deze rijst, die ze combineerden met groenten, kruiden, kip en konijn. Alles belandde in één gigantische pan of ‘paellera’ en werd op houtskoolvuur gestoofd. Later ontstonden meer varianten op de paella, zoals bijvoorbeeld die met schaaldieren.

Uitgegroeid tot een traditie in Spanje

Met de tijd werd de Valenciaanse paella veel meer dan een gerecht. Het is intussen een traditie, familierecepten worden al generaties lang doorgeven en paella eten is een sociaal gebeuren. Tegenwoordig worden er in de regio Valencia drie soorten rijst geteeld, die de beschermde oorsprongsbenaming ‘Arroz de Valencia’ dragen. Jaarlijks wordt op 20 september de Wereld Paella Dag gevierd, met wereldwijd activiteiten en proeverijen.

Leestip: ‘Valencia draagt paella voor als nationaal cultureel erfgoed’  

Dit vind je misschien ook leuk