Van Eindhoven naar Tarifa in een ‘autonoom zonnehuis op wielen’

door admin
Van Eindhoven naar Tarifa in een 'autonoom zonnehuis op wielen'

De nieuwe Stella Vita-camper is zo een functioneel voertuig en begint later deze maand aan zijn reis van 3.000 kilometer door Europa. Als eindbestemming heeft het ‘autonome zonnehuis op wielen’ Tarifa, de meest zuidelijke stad van Spanje. De camper op zonne-energie is een kromlijnig concept en werd gebouwd door een team van 22 studenten. 

Het heeft en 8,8 m2 aan zonnepanelen op het dak die stroom verzamelen voor de 60 kWh lithium-ion batterijbank. De hypermoderne camper kan hiermee een snelheid van tot 120 km/u bereiken. De schuifpanelen kunnen worden uitgeklapt voor een totaal oppervlak van 17,5 m2 aan zonnepanelen wanneer de camper is geparkeerd.

En dat niet alleen, het voertuig heeft een uitklapbaar dak zodat de bestuurder en passagier comfortabel binnen kunnen staan ​​en bewegen, koken in de keuken of douchen. Het interieur van de Stella Vita heeft naast een compact keukenblok een L-vormige zithoek met ingebouwde opberger, een kleine eettafel, planken en kasten en een slaapgedeelte. 

Alle stroombehoeften van de Stella Vita, inclusief het elektrische aandrijfsysteem, zullen naar verwachting alleen door de zonnepanelen worden gedekt, dus het zou niet nodig moeten zijn om te vertrouwen op oplaadinfrastructuur langs de reisroute.

In het passagierscompartiment kan de bestuurder energiestatistieken volgen via het middendisplay en in de middenconsole is er ruimte voor een draagbare Bluetooth-luidspreker.
 
Naast de bestuurders- en passagiersdeuren heeft de zonne-camper twee grote tegenover elkaar liggende deuren achter de cabine die de binnenruimte openen voor licht en lucht, terwijl de uitschuifbare zonnepanelen ook schaduw kunnen bieden als de kampeerders buiten zitten. 

In fel zonlicht beweert Solar Team Eindhoven dat het voertuig tot 730 km op één dag zou kunnen rijden en dat het bereik met een volledig opgeladen batterij ’s nachts 600 km zou kunnen bereiken.

Europese zonnetour

Om de mogelijkheden van het prototype te demonstreren, gaan teamleden op een Europese zonnetour. Vertrekkend vanuit Eindhoven (Nederland) gaan de avonturiers zuidwaarts, via Zolder, richting het Belgische Brussel, waar een stop is voorzien. Meer haltes zijn gepland in Parijs, Le Mans, Île de Ré, Bordeaux, Biarritz in Frankrijk en Zaragoza, Madrid, Toledo en Córdoba in Spanje. De 3.000 km lange reis eindigt op 15 oktober in Tarifa.

Dit vind je misschien ook leuk