Wat betekenen ‘drakentanden’ op de weg in Spanje?

door admin
Wat betekenen 'drakentanden' op de weg in Spanje?

De Spaanse verkeersautoriteit DGT experimenteert ook met ‘gebroken rand lijnen’ op het asfalt. Zowel de drakentanden als de gebroken randlijnen maken deel uit van een pilottest met betrekking tot de nieuwe regelgeving voor wegmarkeringen van het ministerie van Verkeer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda. 

Drakentanden

Drakentanden zijn witte driehoeken die aan de zijkant van de weg worden aangebracht. Dit in tegenstelling tot onze haaientanden die aangeven dat je een voorrangsweg nadert. Doordat de drakentanden in Spanje aan de zijkant van de weg te zien zijn, lijkt deze smaller, waardoor gebruikers uit voorzorg langzamer gaan rijden. Deze wegsignalering heeft een lengte van 30 meter en wordt aangebracht voor een conflicterend weggedeelte waar de bestuurder met een lagere snelheid en meer voorzichtigheid overheen moet rijden. 

Gebroken randlijnen

Op kilometer 293.652 en 294.356 van de N-122 (die Valladolid met Zaragoza en de Portugese grens verbindt) zijn ‘gebroken randlijnen’ getekend: een zigzagvormige wegsignalering die, in tegenstelling tot de drakentanden, aan de randen van de hele weg is aangebracht en bedoeld is om te waarschuwen voor een zebrapad en de bestuurder erop te wijzen dat hij of zij een zone met beperkte snelheid nadert. Deze signalering is met name bedoelt voor de nationale tweebaanswegen die veel kleine dorpen doorkruisen en waar bestuurders vaak op een veel te hoge snelheid doorheen razen, waardoor ze een groot risico vormen voor de veiligheid van de dorpsbewoners.

Omdat het om een experimentele wegsignalering gaat, hangt het af van de reactie van bestuurders en de effectiviteit van de signalering of we de drakentanden en de broken edge lines ook in andere delen van Spanje tegen gaan komen. De tijd zal het leren.

Dit vind je misschien ook leuk