Groente en fruit in Spanje vanaf 2023 niet meer verpakt in plastic

door admin
Groente en fruit in Spanje vanaf 2023 niet meer verpakt in plastic

Het decreet, waar het ministerie van Ecologische Transitie momenteel de laatste hand aan legt, wordt volgens bronnen van het departement binnenkort gepubliceerd. Het verbod op plastic verpakkingsmaterialen zal gaan gelden voor alle groente en fruit onder de anderhalve kilo. In Frankrijk gaat dezelfde maatregel al van kracht in 2022. 

“Kleed fruit uit”

Volgens een regeringswoordvoerder wil de overheid met het verbod op plastic verpakkingen “op effectieve wijze het overmatige gebruik van verpakkingen tegengaan, omdat alle limieten van het gebruik ervan al overschreden zijn”. Internationale milieuorganisaties zoals Greenpeace voeren onder het motto “kleed fruit uit” al jarenlang actie om een einde te maken aan de plastic verpakkingen in de detailhandel. 

Het verpakkingenverbod zal vanaf 2023 niet gelden voor de voedingsmiddelen die snel bederven als ze los worden verkocht. Een lijst met deze uitzonderingsproducten zal worden samengesteld door het Spaans Agentschap voor Voedselveiligheid. Voor de overige producten geldt dat consumenten zelf herbruikbare bakjes of tassen mee naar de winkel moeten nemen voor het vervoer van de gekochte waren. 

Drinkwatertanks in openbare ruimten

Met de toekomstige maatregel worden eveneens alle overheden gestimuleerd tot het installeren van grote drinkwatertanks in openbare ruimten en wordt de verkoop van flesjes en bekers voor eenmalig gebruik tijdens evenementen aan banden gelegd. Met het decreet wil de Spaanse overheid in 2030 de verkoop van plastic drinkflesjes met 50 procent hebben gereduceerd. Bovendien moeten dan alle flesjes die verkocht worden 100 procent recyclebaar zijn. 

Statiegeld

Volgens milieubewegingen is het de hoogste tijd dat Spanje een goed werkend recyclesysteem voor verpakkingen gaat invoeren. Zo kent Spanje in tegenstelling tot een aantal andere EU-landen waaronder Nederland geen statiegeld op flessen. Volgens Ecologistas en Acción geeft de Spaanse overheid ook bij de presentatie van het nieuwe decreet nog steeds geen duidelijkheid over het al dan niet invoeren van een dergelijk ‘inleversysteem’. 

Coalitiepartners PSOE en Unidas Podemos zijn afgelopen week overeengekomen dat het statiegeldsysteem pas wordt ingevoerd als de doelstelling voor afvalscheiding van plastic flessen niet wordt gehaald. Zo moet in 2023 minstens 70 procent van alle plastic flessen die verkocht zijn bij het gescheiden plastic afval belanden. In 2027 moet dat 85 procent zijn. Ecologistas en Acción betwijfelt echter of de berekening van deze percentages wel betrouwbaar is, en hoopt dat de Europese Commissie met een algemene regel hieromtrent komt. 

Dit vind je misschien ook leuk