Winkelketen HEMA vertrekt volgend jaar uit Spanje

door admin
Winkelketen HEMA vertrekt volgend jaar uit Spanje

HEMA heeft nu zes winkels in Spanje, in de steden Barcelona en Madrid. Eerder kondigde HEMA ook al aan zich uit het Verenigd Koninkrijk terug te trekken en liet het bedrijf weten de opties voor zijn Duitse winkels te bekijken. 

Topvrouw met Spaanse roots 

Sinds 1 juni heeft de HEMA een nieuwe topbestuurder. Saskia Egas Reparaz – de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van de HEMA, met Spaanse roots- en voorheen de baas bij Etos, volgde Tjeerd Jegen op. Volgens de topvrouw kan HEMA met een focus op een beperkter aantal landen ‘de groeikansen beter benutten.’ Naast thuismarkt Nederland gaat het om België, Luxemburg en Frankrijk. Daarnaast heeft het bedrijf nog filialen in Duitsland, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. De strategie houdt in dat er duurzame groei mogelijk moet zijn en dat HEMA een leidende marktpositie in een land 

Mogelijk meer sluitingen                                                                

In juli werd al het besluit genomen om de zes vestigingen in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Het past in de strategie van de familie Van Eerd en Parcom, die sinds vorig de eigenaars zijn van keten. De familie Van Eerd is ook eigenaar van supermarktketen Jumbo. Mogelijk worden er in nog meer landen winkels gesloten: ‘Wij evalueren onze gehele landenportfolio met als doel ons te kunnen concentreren op een beperkt aantal landen, waardoor groeikansen in de toekomst beter benut kunnen worden’, meldt HEMA in een persbericht.

Schulden

HEMA schrijft al jaren rode cijfers. Vorig jaar bedroeg het verlies 215 miljoen euro. Dat had naast een teruggelopen omzet vanwege corona onder meer te maken met het terugdringen van de hoge schuldenlast die onder de vorige eigenaars is ontstaan. Per jaar moest HEMA 50 miljoen euro aan rente betalen, nu is dat nog 10 miljoen per jaar.

Dit vind je misschien ook leuk