Spanje beste vaccinatiecijfers maar strengste beperkingen van Europa

door admin
Spanje beste vaccinatiecijfers maar strengste beperkingen van Europa

Op het moment van schrijven is 77,1 procent van de Spaanse bevolking volledig gevaccineerd. Dat is een behoorlijk percentage gezien de hoeveelheid mensen die er in Spanje wonen. Ter vergelijking; in Duitsland is 63,5 procent volledig gevaccineerd, in het Verenigd Koninkrijk ligt het vaccinatiepercentage op 66,9 procent en in Frankrijk op 62,2 procent. Van alle grotere Europese landen scoort alleen Portugal hoger dan Spanje met een percentage van 83,3 procent van de bevolking die al volledig is gevaccineerd.

Welke beperkingen gelden er in Europese landen?

Op de website van Reopen Europe is te zien welke maatregelen er nog per land, en soms per regio, van kracht zijn om besmetting van het virus tegen te gaan. Het Spaanstalige artikel op Xataka.com zette de voornaamste maatregelen per land in Europa op een rijtje. Veel maatregelen gelden voor het gehele land. In Spanje mag elke regio eigen beperkingen opleggen, iets wat in Duitsland, Italië en België ook gebeurt in de grotere steden.

Spanje gelijkwaardig of strenger dan andere Europese landen met mondkapjesplicht

Hoewel de mondkapjesplicht eind juni buiten is vervallen, lopen er op straat nog veel mensen rond met een mondkapje. De Spaanse regering adviseert dit namelijk nog steeds, zeker wanneer het drukker is. In de meeste binnenruimtes en in het openbaar vervoer in Spanje is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht. Voor wat betreft mondkapjes voert Spanje een vergelijkbaar beleid met andere landen, maar wel strenger dan bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk of Zweden waar mondkapjes niet meer verplicht zijn in binnenruimtes.

Spanje strenger in maximale capaciteit voetbalstadia

Hoewel Spanje echt een voetballand is, mogen de voetbalstadia in Spanje voor maximaal 60 procent gevuld worden. In sommige regio’s is dit zelfs nog minder. Ondertussen zijn er weer volle stadia mogelijk in het VK, Nederland en Frankrijk, ware het niet dat mensen in veel gevallen wel een Covid-certificaat moeten overleggen.

Spanje zeer streng in samenkomsten en evenementen

Spanje vormt een behoorlijk contrast als het gaat om samenkomsten of evenementen waar mensen samenkomen. Berlijn hanteert bijvoorbeeld een maximum van 100 mensen, in België zijn dit 400 mensen en in Nederland mogen evenementen met maximaal 750 mensen doorgaan, al dan niet met Covid-certificaat. Deze aantallen vormen een schril contrast met de limiet van 10 personen in Galicië, Murcia en Extremadura. Niet in heel Spanje geldt deze strikte beperking, in sommige regio’s is het momenteel alleen een advies.  

Spanje streng voor nachtleven dan elders in Europa

Spanje handhaaft ook een beperkte capaciteit voor de horeca en houdt het nachtleven nog altijd voor een groot deel gesloten. Dit terwijl Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen het nachtleven hebben geopend ondanks een lagere vaccinatiegraad.

Dit vind je misschien ook leuk