Vulkaankegel La Palma breekt en laat grote lavastroom vrij

door admin
Vulkaankegel La Palma breekt en laat grote lavastroom vrij

Volgens de technisch directeur van het vulkanische noodplan van de Canarische Eilanden is dit een normale gebeurtenis aangezien de lava “zich in een dieper deel van de berg bevond”. Geoloog Carlos Lorenzo toonde in een video op sociale media beelden waarop goed te zien is dat de kegel is gebroken. 

“De nieuwe scheur zit in het zuidwestelijke deel en laat een enorme stroom van zeer grote brokken achter die over de helling naar de zee glijdt”, legt de geoloog uit terwijl hij de vergadering van de stuurgroep van het vulkanische noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca) toespreekt. Deze aankondiging komt kort nadat Involcan op Twitter aankondigde dat er een nieuwe krater was geopend.

Deze ligt verder ten westen van de belangrijkste uitbarstingsopening en vormt een nieuwe bron van magma-emissie. Het punt sluit aan bij de andere twee kraters die gisteren werden geopend en die de autoriteiten dwongen meer dan 150 mensen te evacueren in de wijken Tajuya, Tacande de Arriba en Tacande de Abajo.

Deskundigen hebben herhaaldelijk verduidelijkt dat deze nieuwe openingen een volstrekt normaal natuurlijk fenomeen zijn bij uitbarstingen van het stromboli-type, zoals die zich voordoen op La Palma.

De nieuwe lavastroom die sinds vrijdag uit de vulkaan komt, loopt nu over die van de afgelopen dagen en is vloeiender en sneller dan de eerste lavastromen van de uitbarsting. In die zin is er een kleine opmars naar het zuiden “en deze gaat sneller dan de eerste.” Blijkbaar gaat het om een meer vloeibare lava en wetenschappers zijn de kenmerken hiervan nu aan het analyseren. Dit werd gezegd op zaterdag door de regionale wethouder voor Openbaar Bestuur, Justitie en Veiligheid, Julio Pérez in een mediaverklaring. Hij voegde toe dat, hoewel alles kan worden verbeterd, na zes dagen van uitbarsting kan worden gezegd dat de het burgerbeschermingsapparaat op het eiland naar behoren werkt.  

De seismoloog van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN), Itahiza Domínguez, legde uit dat deze nieuwe veranderingen in de uitbarstingskegel op La Palma laten zien “hoe dynamisch deze processen zijn”. Evenzo wees hij erop dat in de afgelopen paar uur “het lijkt alsof de twee emissiepunten op de helling zijn verdwenen en dat de lava weer naar buiten komt via de hoofdkegel.”

Dit vind je misschien ook leuk