Lava uit vulkaan La Palma nadert oceaan

door admin
Lava uit vulkaan La Palma nadert oceaan

Als de lava in zee stroomt, kunnen zich hevige explosies voordoen waarbij scherp vulkanisch glas en giftige gassen kunnen vrijkomen. De autoriteiten benadrukken dat het levensgevaarlijk is om te gaan kijken bij wat ongetwijfeld een groot visueel natuurspektakel wordt. Het is veel te gevaarlijk. Als de lavastroom, die een temperatuur van bijna 1.300 graden Celcius bereikt, de zee raakt ontstaat er een hevige chemische reactie. De verwachting is dat dit gebeurt bij de kust van Tazacorte.

Daarom kregen zondagmiddag al de inwoners van de wijken San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condensa de opdracht hun woningen niet meer te verlaten en alle ramen en deuren gesloten te houden.

Afgelopen nacht kwamen opnieuw grote hoeveelheden lava uit de vulkaan. Hierdoor versnelde de stroom tot 100 meter per uur. Toen de vulkaan net was uitgebarsten was dat nog 700 meter per uur. Door de tragere snelheid hebben de autoriteiten wel meer tijd om in te grijpen en bewoners om zonodig hun spullen te pakken.

Bergje houdt mogelijk lava nog tegen

Volgens experts van Pevolca is er nog een kans dat de lava, die zich nu op zo’n 800 meter van de kust bevindt, dermate wordt tegengehouden door de berg bij Todoque van 320 meter hoog en daar tot stilstand komt. Wat daaraan zou kunnen bijdragen is dat de vulkanische beving sinds maandagochtend ‘bijna is verdwenen’ en de explosieve activiteit praktisch is gestopt. Nu moeten vulkanologen nog uitzoeken of dat komt doordat ergens een verstopping zit waardoor de magma obstakels op zijn weg tegenkomt en niet naar buiten kan of dat het einde van de uitbarsting in zicht is.

Twee lavastromen

De lava heeft zich gesplitst in twee tongen. Die aan de noordkant is het meest uitgebreid en heeftt het plaatsje Todoque bereikt. De vrees hiermee is wel dat de lava de enige toegangsweg die er nog is vanuit los Llanos de Aridane (de kustweg) zal gaan versperren. De zuidelijke lavastroom bevindt zich bij Montaá Rajada en heeft een hoogte van 4 tot 6 meter en een breedte van 600 meter.

Op La Palma wonen om en nabij de 83.000 inwoners. Tot nu toe hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en is niemand gewond geraakt sinds de uitbarsting ruim een week geleden. Ruim 6.000 mensen moesten hun woningen verlaten en tegen de 600 woningen en bedrijfsgebouwen zijn verwoest.

Dit vind je misschien ook leuk