83% van de Spanjaarden wil hervormingen in gezondheidszorg na pandemie

door admin
83% van de Spanjaarden wil hervormingen in gezondheidszorg na pandemie

Hierin werd de vraag gesteld of hervormingen in de Spaanse gezondheidszorg na de coronapandemie ‘raadzaam’ zijn. Een ruime meerderheid van de door de CIS ondervraagden heeft met ‘ja’ geantwoord. 83% is van mening dat hervormingen van het nationale gezondheidsstelsel wenselijk zijn en slechts 10% van de ondervraagden vindt dat de Spaanse gezondheidszorg ‘gezond’ is en geen hervorming nodig heeft. 

Bevestiging van uitkomsten laatste kwartaal 2020

Deze uitkomsten zijn niet verrassend, aangezien de CIS in de barometers van oktober, november en december 2020 dit onderwerp ook al heeft onderzocht met bijna vergelijkbare uitkomsten, zij het met iets hogere percentages. Destijds zei respectievelijk 86%, 88% en 84% van de ondervraagden ja tegen mogelijke en noodzakelijke hervormingen van de gezondheidszorg. 

Minder bezorgdheid om Covid-19 

Ondanks de wijdverspreide bezorgdheid over het gezondheidsstelsel en de wens van de meerderheid van de Spanjaarden om het te hervormen, is de algemene bezorgdheid over de aanpak van de pandemie sinds het begin ervan afgenomen.

In april 2020, toen de CIS de respondenten voor het eerst vroeg naar hun bezorgdheid over de bestrijding van het virus, gaf bijna de helft van de Spanjaarden aan zich vooral zorgen te maken over de maatregelen in Spanje om deze dreiging te bestrijden. Spanje voerde een strenge lockdown in, en de bevolking werd onder ‘barre omstandigheden’ opgesloten. 

Maar door de opmars van de vaccinatie staat de pandemie nog bij slechts 25% van de  Spanjaarden bovenaan aan de lijst met zorgen. Nu staan aspecten als werkloosheid en de economische crisis centraal. Toch is de bezorgdheid over de gezondheidszorg sinds het begin van de pandemie relatief stabiel gebleven: 20% van de ondervraagden beschouwt gezondheidszorg als het grootste probleem van het land.

Meer geld, meer personeel en meer coördinatie

In de CIS van september jl. heeft meer dan 95% van de Spanjaarden bevestigend geantwoord op de vraag of zij het noodzakelijk achten dat er meer in de gezondheidszorg wordt geïnvesteerd. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van het personeelsbestand (94,9%) en de coördinatie tussen de autonome gemeenschappen (91,9%). Op de vraag of meer moet worden geïnvesteerd in middelen ter voorkoming en bestrijding van pandemieën, antwoordde 86,4% positief, slechts 44% hiervan is van mening is dat er een grote mate van urgentie voor nodig is. De meest urgente actie volgens de ondervraagden is de uitbreiding van het aantal gezondheidswerkers en meer investeringen in de gezondheidszorg.

In maart van dit jaar vroeg de CIS naar de perceptie van de hoeveelheid middelen die wordt toegewezen aan verschillende gebieden van overheidsinvesteringen, zoals pensioenen, sociale diensten, huisvesting en gezondheidszorg. Wat de gezondheidszorg betreft, is 75% van de ondervraagden van mening dat er ‘te weinig’ middelen worden toegewezen, 20% vindt dat er ‘net genoeg; wordt toegewezen.

Gezondheidszorg op nummer een

Zo staat de gezondheidszorg op de eerste plaats, gevolgd door pensioenen. 61,8% van de respondenten antwoordt dat er niet genoeg geld wordt besteed aan pensioenuitkeringen. 

Anderzijds heeft de helft van de Spanjaarden het gevoel dat de staat te weinig investeert in openbare veiligheid en noemt het budget hiervoor ‘redelijk’. 

Dit vind je misschien ook leuk