Vulkaan La Palma gaat ‘uitbundige’ fase in

door admin
Vulkaan La Palma gaat 'uitbundige' fase in

Volgens deze experts stroomt de lava nu uit twee openingen de vulkaan uit. Eentje zit in de vulkanische kegel en de andere aan de buitenkant. Er bestaat bezorgdheid over de vloeiendheid van de lava die relatief snel uit de laatstegenoemde opening de berg af stroomt.

Nog steeds is de andere en oudste lavastroom een kilometer verwijderd van de zee. De voorkant van die stroom wordt deels tegengehouden door de berg in Todoque. De wijken waar men verwacht dat de lava de zee zal raken zijn nog steeds in lockdown. Het gaat om San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa.

Hulppakket voor rampgebied

De ministerraad heeft op maandag goedkeuring gegeven voor een hulppakket van 10,5 miljoen euro voor financiële hulp bij het kopen van woningen en eerste levensbehoeften van de gedupeerden op het eiland. Deze maatregel hoort bij een pakket waarbinnen La Palma ook tot rampgebied is verklaard. Er zijn circa 6.000 menwen geëvacueerd en ruim 600 woningen en bedrijfsgebouwen verwoest. Daarnaast is veel openbare infrastructuur verwoest, diverse landbouwbedrijven en industrieterreinen. 

‘Uitbundige fase’

De wetenschappers van Involcan spreken van een ‘uitbundige fase’ waarin de vulkaan zich nu bevindt, na de korte pauze op maandagochtend. Die was te wijten aan een oplading van de magma en zeker niet aan dat het einde van de magmatische reserve was bereikt. Dit schijnt normaal te zijn bij een vulkaan die op strombolische wijze uitbarst.

Wel zijn de experts verrast over de hoeveelheid lava die uit de nieuwe opening stroomt, evenals de totale hoeveelheid die de vulkaan al heeft uitgespuwd binnen slechts een week tijd. Dat was ook meer dan bij de uitbarsting van de Teneguia vijftig jaar geleden. 

De nieuwe vulkaan heeft binnen een week 46,3 miljoen vierkante meter aan materiaal uitgebraakt. In het geval van de Tenequía, eveneens op La Palma, was dat 43 miljoen m3 in 24 dagen tijd. 

Vloeibaarder

De nieuwe en snel stromende lava, die nauwlettend in de gaten wordt gehouden, is vloeibaarder dan de eerdere stromen en beweegt snel richting het bovenste gedeelte van de gemeente Tazacorte. Gedeeltelijk is die snelheid te verklaren doordat de nieuwe lava over een oude lavatong stroomt, waardoor de nieuwe lava minder snel afkoelt en stolt.

Cumbre Vieja

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan naast Afrika. De Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep op het zuidelijk deel van La Palma. De keten is 18 kilometer lang en telt ongeveer 120 dicht bij elkaar gelegen vulkanen met als hoogste de Deseada, 1.945 m.

 

Dit vind je misschien ook leuk