Alle 70-plussers in Spanje ontvangen booster-vaccinatie

door admin
Alle 70-plussers in Spanje ontvangen booster-vaccinatie

Het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje gaf dinsdag samen met de autonome regiobesturen de goedkeuring voor het toedienen van een derde dosis van het RNA-vaccin Pfizer-BioNTech. Deze derde prik mag worden gegeven aan mensen die al zijn ingeënt met een van de RNA-vaccins (Pfizer en Moderna). In principe volgt een derde prikt zo’n zes maanden nadat mensen hun tweede prik hebben gehaald.

Derde prik niet persé nodig volgens EMA

Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA gaf maandag het akkoord voor het toedienen van een derde dosis voor 18-plussers ondanks het feit dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is over de daadwerkelijke effectiviteit van zo’n derde prik. Wetenschappers verklaren dat het nog te vroeg is om te concluderen dat een daling van afweerstoffen, enkele maanden na de volledige dosis van twee prikken, ook echt betekent dat het lichaam zich moeilijker kan beschermen tegen het virus.

Op het moment van schrijven zijn ruim 6,8 miljoen mensen boven de 70 jaar volledig gevaccineerd in Spanje. De overgrote meerderheid van deze mensen heeft het vaccin van Pfizer of Moderna gekregen. Voor hen is de derde dosis van Pfizer vanaf eind oktober beschikbaar. Voor mensen die met Janssen zijn ingeënt, verandert er vooralsnog niets omdat het EMA hier nog geen besluit over heeft genomen.

Spanje gaf derde prik al aan selecte doelgroep

Begin september gaf het EMA al goedkeuring voor een booster-vaccinatie voor een selecte doelgroep. Spanje geeft deze derde prik sinds 9 september aan de meest kwetsbare mensen waaronder mensen die een orgaantransplantatie of chemotherapie ondergaan.

Vanaf 25 oktober ontvangen de 70-plussers, die minstens zes maanden geleden hun laatste coronaprik hebben gehad, een uitnodiging om een derde prik te komen halen. In veel Spaanse regio’s zal deze inenting samenvallen met de jaarlijkse griepprik. Na deze groep zijn de meeste Spaanse regio’s van plan om ook de 65-plussers in Spanje uit te nodigen om de booster-vaccinatie te komen halen.

Dit vind je misschien ook leuk