Oppositie Spanje steekt hakken in het zand bij nieuwe huisvestingswet

door admin
Oppositie Spanje steekt hakken in het zand bij nieuwe huisvestingswet

De wet, die nog in ontwerpfase is, voorziet in een prijsregulering voor grote verhuurders, om de huren bij wet te verlagen op basis van de referentie-index voor alle contracten in gebieden met een gespannen markt. Kleine verhuurders moeten de huren bevriezen en fiscaal voordeel stimuleert hen om tot huurdaling over te gaan.

De partijleider van de PP, Pablo Casado, heeft aangekondigd dat zijn formatie de toekomstige huisvestingswet van de regering voor het Grondwettelijk Hof zal brengen en niet zal toepassen in hun autonome gemeenschappen. Volgens Casado gaat het hier om “suïcidaal interventionisme” en toont de nieuwe wet aan dat Spanje “de meest radicale regering in de Europese Unie” heeft.

In een interview op Telecinco heeft Casado aangegeven dat deze ingreep op de huurmarkt een “boodschap van rechtsonzekerheid” lanceert en heeft aangegeven dat een overheid niet kan “ingrijpen” in vrijheid en privébezit.

Het hoofd van de Spaanse oppositie heeft gewaarschuwd dat de maatregelen van de regering ertoe leiden dat mensen hun woning niet te huur zetten en er uiteindelijk minder huizen zullen zijn. Hij voegde toe dat het niet gaat om het geven van hulp maar om het geven van rechtszekerheid, zorgen dat investeerders naar Spanje komen en dat jongeren een baan hebben zodat ze toegang tot de huurmarkt hebben.

Om deze reden heeft hij aangekondigd dat de PP het besluit van de regering om in de huurmarkt “in te grijpen” voor het Grondwettelijk Hof zal brengen. “Sánchez wordt gegijzeld door zijn radicale partners en het is een schande dat Spanje de meest radicale regering in de EU heeft”, zei Casado, om er vervolgens nog op te wijzen dat zijn partij ook de Catalaanse huurwet naar het Tribunal Constitucional heeft gebracht.

Volgens de overeenkomst die de regering dinsdag heeft aangekondigd, moeten de autonome gemeenschappen de regering verzoeken om gebieden met een gespannen huurmarkt aan te geven, waar de prijsregulering zal worden toegepast op de eigenaren van meer dan tien huizen.

Dinsdag al bekritiseerden de PP en de de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven CEOE de wet als een aanval op privé-eigendom. Nu heeft de minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, Raquel Sánchez, verzekerd dat de eigenaren rustig kunnen blijven over de huisvestingswet omdat “in geen geval sprake is van radicaal interventionisme”. De minister zei ervan overtuigd te zijn dat investeringsfondsen zullen blijven investeren in Spanje.

Andalusië en Murcia wijzen de beperking van de huurprijs af

De Junta de Andalucía, geregeerd door PP en Ciudadanos, wees deze woensdag al de toekomstige huisvestingswet af. Zij omschreef deze als “interventionistisch” en meldde zich te verzetten tegen de beperking van de huurprijs.

Voor de Andalusische regering zullen de maatregelen het “tegenovergestelde” effect hebben van het effect dat er juist mee wordt nagestreefd. Dit zei de Andalusische minister van Ontwikkeling, Marifran Carazo, die meent dat de toepassing van deze maatregelen in andere landen heeft geleid tot “het intrekken van investeringen en verhogingen” van de huren, en dat het daarom geen oplossing is. 

Volgens de minister werkt de Andalusische regering juist in de tegenovergestelde richting, dat wil zeggen, in de promotie van nieuwe beschermde huurwoningen tegen een betaalbare prijs met deelname van gemeenten en particuliere ontwikkelaars.

‘Onteigeningswet’

Van zijn kant heeft de president van de regio Murcia, Fernando López Miras, het ontwerp beschreven als “een onteigeningswet” die de regio niet zal gaan toepassen. De regionale president, aanwezig in Madrid ter gelegenheid van de fruit- en groentebeurs Fruit Attraction 2021, is van mening dat de wet “ver verwijderd is van het liberale beleid” van zijn regioregering, dus zullen mechanismen worden gezocht om de wet in Murcia niet te hoeven toepassen”.

“De regionale regering zet zich in voor de vrijheid van het volk, voor vrije concurrentie , voor de markteconomie, omdat iedereen werkt, weinig belasting betaalt en kan doen wat ze willen met wat ze met het zweet van hun aangezicht hebben verdiend’, legde hij uit aan de pers.

Geen verhoging IBI in Madrid en León

De burgemeester van Madrid en de nationale woordvoerder van de PP, José Luis Martínez-Almeida, heeft gegarandeerd dat de IBI niet zal stijgen in de hoofdstad, ondanks de toeslag van maximaal 150% voor leegstaande woningen die door de wet worden overwogen.

Ook de burgemeester van León, de socialist José Antonio Diez, heeft woensdag een verhoging van de belastingdruk via de IBI uitgesloten. 

Dit vind je misschien ook leuk