Ook Spaanse vastgoedsector in opstand tegen nieuwe huisvestingswet

door admin
Ook Spaanse vastgoedsector in opstand tegen nieuwe huisvestingswet

De vastgoedbedrijven vinden het ook ‘oneerlijk’ dat bedrijven met meer dan 10 eigendommen als grote houders worden beschouwd. “We moeten meer aanbod creëren in plaats van de spelregels te veranderen”, zegt José María Alfaro, algemeen coördinator van de Federatie van Vastgoedverenigingen (FAI), in een gesprek met RTVE.es.

Voor anderen schendt de wet “de basisprincipes van eigendom en de rechten die elke eigenaar heeft om te doen wat hij wil met zijn eigendom”, in de woorden van Lorena Sagarra, van API Fincas Ideal in Zaragoza, in verklaringen aan TVE.

Grote vraag, weinig aanbod

De voorzitter van de FAI, José María Alfaro, ziet als oorsrpong van het probleem de ‘onbalans’ tussen vraag en aanbod in grote steden: veel mensen zoeken een flat en weinigen zetten hun appartement te huur. De situatie verslechterde met de wijziging van de Stedelijke Huurwet, die volgens de sector de garanties en borgtochten van huurders beperkte.

“Huiseigenaren zijn gedwongen om hun woning niet te verhuren, te koop te zetten of veel selectiever te zijn met aan wie ze hun pand verhuren”, zegt hij. Daarbij wijst Alfaro op de termijnen, vastgesteld in de Spaanse wet, die nodig zijn om te kunnen ontruimen in geval van wanbetaling of niet betalen. 

Evenzo bekritiseert de Federatie van Vastgoedverenigingen het gebrek aan duidelijkheid van een aantal sleutelbegrippen in de nieuwe huisvestingswet. Want wat zal worden beschouwd als ‘gestresst gebied’ of wie zijn dan precies die grote eigenaren die de prijzen moeten verlagen? “We zijn het ermee oneens dat een bedrijf dat meer dan 10 eigendommen heeft als grote houder moet worden geclassificeerd. Het is zeer oneerlijk omdat daartussen ook kleine familiebedrijven zijn die na vele jaren hard werken in het onroerend goed die eigendommen bezitten en beheren”, legt Alfaro uit.

De regering schat dat ongeveer 150.000 flats in handen zijn van grote eigenaren die als juridische entiteiten zijn opgericht. Slechts 34 entiteiten (waaronder banken, fondsen, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven) beheren 110.000 van deze woningen, wat 4,2% van het totale aanbod vertegenwoordigt, volgens een rapport van Atlas Real Estate Analytics.

‘Experimenten’ met contraproductieve effecten

Alianza Sevilla gebruikt de ervaringen van Duitsland en Frankrijk met prijscontrole om de ineffectiviteit van de maatregelen te tonen. “Het is mogelijk om de huurprijs heel weinig te verlagen, tussen de 4% en 8%, maar het aanbod van appartementen wordt dan drastisch minder”, zegt voorzitter Antonio Segura. “Het lagere aanbod en de hogere vraag resulteert vervolgens in een nieuwe stijging van de huurprijs”.

In dezelfde lijn zien ze vanuit het vastgoedportaal Idealista de wet als “slecht nieuws” voor mensen die op zoek zijn naar een flat en een “ernstige fout” die een heel decennium zal beïnvloeden. “De beheersing van de huurprijzen in Barcelona heeft ertoe geleid dat 40% van het beschikbare aanbod in de stad is verdwenen en dat burgers het nu al enorm moeilijk hebben om een huurwoning in de stad te vinden”, zei  woordvoerder Francisco Iñareta.

Ook de Association of Real Estate Promoters in Madrid (ASPRIMA) heeft in een verklaring onderstreept wat volgens haar de contraproductieve effecten zijn van “experimenten” zoals de woningwet: vermindering van het aanbod, rechtsonzekerheid, verdrijving van de binnen- en buitenlandse investeringen, de schijn van een ondergrondse economie…

“Met de toekomstige wet zullen bedrijven die investeren en banen creëren in de sector worden geschaad”, zegt de organisatie onder leiding van Juan Antonio Gómez-Pintado.

‘Aanbod moet groter’

“De beste manier om de prijzen te verlagen is om het aanbod aanzienlijk te vergroten, waarvoor het noodzakelijk is om beleid te voeren dat de bouw van meer huizen op de markt stimuleert”, zegt Francisco Iñareta, woordvoerder van Idealista.

Op dezelfde manier ziet de Federatie van Vastgoedverenigingen graag dat eigenaren die woningen op de huurmarkt zetten zonder bepaalde prijzen te overschrijden juist te belonen en vragen ze om een ​​autonome arbitrage om de ontruimingstermijnen te versnellen in geval van niet- of wanbetaling.

Huurders: “De wet is duidelijk onvoldoende”

De aankondiging van het regeringspact voor de huisvesting roept ook reacties op aan de kant van de huurders. “Voor ons is het duidelijk onvoldoende. De centrale overheid moet moedig zijn en in de wet een aantal gebieden opnemen waarvan duidelijk is dat ze moeten worden benadrukt en dit zeker niet overlaten aan de autonome gemeenschappen”, zegt Ricardo Arnedo, woordvoerder van de huurders Unie uit Zaragoza in verklaringen aan TVE.

Tot slot overtuigen de bonussen voor kleine eigenaren ook de Huurdersbond niet, aangezien ze huishoudens met het hoogste inkomen belonen. Bijvoorbeeld: “belastingvoordelen als voorwaarde om de huur met 10% te verlagen, zouden winstgevend zijn voor verhuurders die inkomsten ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk