Spanje eindelijk laag-risicogebied sinds juli 2020

door admin
Spanje eindelijk laag-risicogebied sinds juli 2020

Al maanden is er in Spanje sprake van een dalende trend van het aantal positieve tests per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, een van de belangrijkste indicatoren hoe goed een land de pandemie onder controle heeft. Met een incidentie van 48,9 gevallen per 100.000 inwoners wordt Spanje nu officieel gekwalificeerd als land met een laag risico op besmetting.

Spaanse regering streeft naar lagere incidentie voor ‘nieuwe normaal’

Deze nieuwe kwalificering van Spanje brengt het land een stuk dichterbij ‘het nieuwe normaal’. De Spaanse nieuwssite La Sexta schreef dat de regering streeft naar een incidentie onder de 25 om in principe alle maatregelen los te laten.

Hoewel er in bijna alle Spaanse regio’s sprake is van een laag risico, hebben Asturië en Galicië het nieuwe normaal op het gebied van epidemiologische indicatoren al bereikt met een incidentie van respectievelijk 15,1 en 19 per 100.000 inwoners. De enige regio’s waar nog sprake is van een gemiddeld risico zijn Cantabrië (79,4), Baskenland (55,7), Madrid (52,7), Aragon (73,3), Catalonië (76,5), Balearen (65,5) en Murcia (52,1).

Kinderen grootste risicogroep op besmetting

Zo’n lage incidentie van onder de 50 is sinds juli 2020 niet meer voorgekomen in Spanje. De besmettingscijfers van elke leeftijdsgroep dalen nog altijd en komen steeds dichter bij elkaar te liggen. De groep waar de meeste positieve tests worden geregistreerd zijn de kinderen onder de 12 jaar. De corona-incidentie van deze groep bleek donderdag 82 gevallen per 100.000 kinderen. De voornaamste oorzaak hiervan is dat kinderen onder de 12 jaar in Spanje nog niet worden ingeënt.

De groepen die ook boven de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners uitkomen, zijn de Spanjaarden tussen de 30 en de 49 jaar met een incidentie van 51,6 over de afgelopen twee weken.

IC-bezetting Spanje onder controle

De indicator ‘laag risico’ is ook van toepassing op de bezetting van intensive care-bedden met covidpatiënten. Momenteel wordt 6,02 procent van de IC-bedden bezet met deze patiënten. Alleen in Madrid is nog sprake van een gemiddeld risico met een verzadiging van iets boven de 10 procent.

Het vaccineren in Spanje vordert maar neemt in tempo wel af. Inmiddels is bijna 94 procent van de 40-plussers in Spanje volledig gevaccineerd. Het vaccinatiepercentage van Spaanse jongeren neemt in rap tempo toe; bijna 79 procent van de Spaanse tieners is al volledig gevaccineerd.

Dit vind je misschien ook leuk