Spanje introduceert wet tegen voedselverspilling

door admin
Spanje introduceert wet tegen voedselverspilling

Het weggooien van eten gebeurt in westerse landen nog regelmatig terwijl dit ondenkbaar is in landen waar armoede heerst. Dat dit ook in Spanje een probleem is blijkt uit het feit dat vorig jaar Spaanse huishoudens meer dan 1,3 miljard ton aan voedsel weggooiden. Per persoon komt dit neer op gemiddeld 31 kilo voedsel per jaar.

Waar wordt het meest aan voedsel verspilt in Spanje?

40 procent van de verspilling vindt plaats bij de verwerking van voedingsmiddelen wanneer deze geoogst en klaargemaakt worden voor verkoop in winkels; 5 procent vindt plaats tijdens de distributie; 40 procent van de voedselverspilling vindt thuis plaats en 15 procent in de horeca.

In de nieuwe wet ter voorkoming van voedselverlies en voedselverspilling moet dit probleem worden teruggedrongen. De Spaanse Ministerraad keurde dit wetsvoorstel afgelopen maandag goed. Deze nieuwe wet bevat verplichtingen voor alle schakels van de keten; van de primaire productie tot de consumptie van voedingsmiddelen.

Voedselverspilling in Spanje halveren tegen 2030

Minister Luis Planas van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening vertelde tijdens de persconferentie over de noodzaak om voedselverspilling aan te pakken vanwege ‘economische, milieu- en socialen redenen’. Deze wet is onderdeel van de ontwikkelingsdoelstellingen voor de agenda van 2030 om voedselverspilling per hoofd van de bevolking te halveren.

Belangrijkste verplichtingen in nieuwe wet tegen voedselverspilling

De nieuwe wet inzake voedselverspilling bevat vijftien artikelen waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • Voedsel dat niet meer verkocht wordt, moet worden gedoneerd, bijvoorbeeld aan non-profitorganisaties en voedselbanken. Wanneer voedsel niet meer geschikt is voor menselijke consumptie, dienen bedrijven te kijken of dit kan dienen als bijvoeding voor dieren, compostering of biogas.
  • Winkels worden verplicht om ook de producten te verkopen die kwalitatief in orde zijn maar er minder mooi uitzien. Een voorbeeld hiervan is een komkommer die niet perfect recht is of ander groente en fruit dat niet aan de ‘normale maatvoering’ voldoet.
  • Verkoop van voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken moet worden aangemoedigd, bijvoorbeeld door het product voor een lagere prijs aan te bieden. Hetzelfde geldt voor de verkoop van lokale en biologische producten.

De wet verplicht overheidsdiensten om voorlichtingscampagnes op te zetten om een verantwoorde voedselvoorziening aan te moedigen en richtlijnen op te stellen voor bedrijven voor beter voedselbeheer. Als laatste zullen er sancties gelden wanneer richtlijnen, die te maken hebben met het doneren van voedsel, worden overtreden. Boetes zullen variëren tussen de 6.000 en 150.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk