Barcelona installeert schrikdraad in strijd tegen wilde zwijnen

door admin
Barcelona installeert schrikdraad in strijd tegen wilde zwijnen

Het schrikdraad is geplaatst om de zwijnen af te schrikken en te voorkomen dat de dieren de planten opeten of gazons vernielen. Eerder hadden sommige deelgemeenten al op eigen houtje besloten om particuliere eigendommen af te schermen of speciale bestrating aan te brengen. 

Toegang tot voedsel

Het probleem in Catalonië is dat er nu generaties wilde zwijnen zijn die zijn geboren en getogen in buitenwijken of dichtbij bewoonde gebieden en niet bang zijn voor mensen of auto\’s. Als wilde zwijnen veel toegang tot voedsel hebben, bereiken ze al vroeg het gewicht dat nodig is om zich voort te planten, waardoor die voortplanting ook weer sneller gaat. 

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Barcelona (UAB) worden wilde zwijnen ook steeds agressiever naarmate ze langer in stedelijke gebieden verblijven. De dieren herkennen na verloop van tijd geen natuurlijk voedsel meer als ze zich lang hebben gevoed met resten van menselijk voedsel. 

Lockdown

Het probleem, dat niet nieuw is, is verergerd door de toename van de populatie wilde zwijnen, een extreme situatie die al in mei door de Generalitat was voorspeld. Vicepresident voor de jacht en de binnenvisserij, Jordi Ruiz, verklaarde toen dat de combinatie van een zachte winter, een ongewoon regenachtige lente en de covid-19-pandemie zou leiden tot een wildgroei van everzwijnen. Door de lockdown zijn de dieren nog brutaler geworden. Zij hebben zich aangeleerd containers om te gooien om de etensresten van de inwoners op te kunnen eten. 

Aantal meldingen groeit

In 2021 ontving de gemeenteraad 728 meldingen over de aanwezigheid van wilde zwijnen, dat waren er in 2020 nog 588. Sommige inwoners hebben al meerdere incidenten meegemaakt en de laatste maanden circuleren op sociale media steeds meer video\’s van wilde zwijnen in de stad Barcelona. Inwoners van de wijk Rectoret waren er getuige van dat vijf everzwijnen werden gevangen, en meldden dit op sociale media. Op de video die zij hebben geplaatst is te zien hoe zes mensen deelnemen aan de jacht op de dieren met behulp van een net. 

Onderdeel van actieplan

De gemeenteraad van Barcelona beweert dat deze actie onderdeel was van een actieplan voor ‘hot spots met wilde zwijnen die gewend zijn geraakt in de stedelijke omgeving’. Zij voegt eraan toe dat dit soort vangsten wordt verricht in samenwerking met de Consorci del Parc de Collserola om de populatie van deze dieren onder controle te houden, en waarvan de methode ‘wordt getoetst aan de criteria van dierethiek’. 

Shakira slachtoffer van aanval wild zwijn

‘Kijk hoe twee wilde zwijnen die me in het park aanvielen mijn tas hebben achtergelaten.’ Zo begint de video die de zangeres Shakira op haar Instagram plaatste waarin de zangeres het voorval uitlegt. Zij was met haar zoon aan het wandelen in een bosrijke omgeving van Barcelona, waar zij woont, toen zij werd verrast door twee wilde zwijnen. 

Op de afbeelding toont Shakira haar gehavende tas vol met vuil. Zoals ze uitlegt in de post, hebben de dieren haar tas meegenomen. ‘Ze sloegen alles kapot en namen mijn tas mee het bos in, met mijn telefoon,’ klaagt de Colombiaanse zangeres in de video. ‘Uiteindelijk kon ik ze laten schrikken en mijn tas terughalen’.  

Lees ook over wilde zwijnen in Madrid

Dit vind je misschien ook leuk