Zo zet je de beste koffie zoals in Spanje

door admin
Zo zet je de beste koffie zoals in Spanje

Spanje heeft namelijk ook een rijke koffiecultuur. Geloof het of niet: de Italianen zijn niet de enige Europeanen die een goede kop koffie weten te zetten. En wij Nederlanders kunnen hier wel wat van leren.

Nederland koffieland

In Italië en Spanje weten ze pas echt hoe je een goede kop koffie zet, maar wist je dat in Europa wij Nederlanders de grootste koffiedrinkers zijn? We drinken gemiddeld per persoon per dag zo’n 2,4 koppen koffie. Vooral zwarte koffie is populair onder Nederlandse koffiedrinkers, maar steeds meer soorten koffie doen hun intrede in ons land bij koffiezaakjes en in onze keukens. De laatste jaren zijn koffiesoorten als dalgona koffie, de cortado en een flat white op steeds meer menukaarten in de horeca te vinden. Mensen vinden het leuk om nieuwe koffiesoorten te proeven en uit te proberen. En van de Spanjaarden kunnen we heel wat leren over het zetten van écht lekkere koffie.

Koffie met een twist

We kennen de Spaanse koffie natuurlijk vooral van de koffie met iets extra’s. Veel restaurants in ons land serveren deze koffiesoorten met een scheutje alcohol. De meeste mensen zijn goed bekend met de Spaanse koffie, met een scheutje Tia Maria, of Café Carajillo, koffie met rum, brandewijn of Bailey’s. Dit zijn echter zeker niet de enige koffiesoorten die zo typerend zijn voor Spanje. Op menukaarten in Spanje staan zijn vooral de café con leche, oftewel koffie met melk, en de cortado populair. Een espresso wordt in Spanje een café solo genoemd en ook dit is enorm geliefd onder Spaanse koffiedrinkers.

Tips voor een goede kop koffie

Je kunt natuurlijk regelmatig een bezoek brengen aan jouw favoriete koffiezaakje voor een goede kop koffie. Het is echter wel fijn als je ook thuis kunt genieten van jouw favoriete koffie. Als je zelf ook heerlijke koffie wilt zetten, hebben wij een aantal handige tips voor je. Zo creëer je thuis die heerlijke koffie die je van Spaanse caféetjes gewend bent.

Een schoon apparaat

Of je nu een espressomachine, een filter koffiezetapparaat of een percolator gebruikt, zorg ervoor dat je het best mogelijke model kiest. Op Reoverview kun je apparaten met elkaar vergelijken op klantbeoordelingen en beoordelingen van experts. Zo weet je zeker dat je een apparaat kiest dat past bij jouw behoeften. Vervolgens is het belangrijk dat je het apparaat goed onderhoudt. Spoel het apparaat na gebruik door met water en was loszittende delen regelmatig af. Vergeet ook zeker niet om het koffiezetapparaat geregeld te ontkalken. Zo gaat jouw machine veel langer mee en zet je de lekkerste koffie.

Kies de koffiebonen zorgvuldig

De kwaliteit van jouw kop koffie is grotendeels afhankelijk van de ingrediënten. Neem dus niet zomaar een zak koffiebonen mee, maar kies deze met zorg. Er is veel verschil in smaak, sterkte en kwaliteit tussen merken en soorten. Verdiep je in het aanbod, probeer eens wat uit en ontdek welk soort koffie jij het lekkerst vindt.

Maal de bonen zelf

Je kunt in de supermarkt heel simpel een zak gemalen koffiebonen halen, maar niets haalt het bij zelfgemalen bonen. De koffie is simpelweg veel verser en bevat veel meer aroma’s. Bovendien kun je zo zelf bepalen hoe grof of fijn je de bonen gemalen wilt hebben. Voor elk type koffiezetapparaat is een andere maling nodig.

Bewaar koffie luchtdicht

Voor optimale koffie is het bovendien belangrijk dat de bonen luchtdicht worden bewaard. Zo blijft de koffie vers en blijven de aroma’s zo lang mogelijk intact. Maal bij voorkeur alleen de hoeveelheid bonen die je nodig hebt op dat moment en bewaar de koffie in een luchtdichte bus of verpakking.

De juiste temperatuur

Veel mensen denken dat je koffie zet met kokend water, maar wist je dat echt kokend water de smaak van koffie juist aantast? Heet water verbrandt de koffie en vermindert de kwaliteit. Gebruik bij voorkeur water van 90 tot 96 graden om de beste kop koffie te zetten.

Dit vind je misschien ook leuk