Andere keuzes uitvaart leveren soms duizenden euro’s op in Spanje

door admin
Andere keuzes uitvaart leveren soms duizenden euro’s op in Spanje

In 2019 kostte een gemiddelde uitvaart in Spanje 4.522 euro exclusief BTW. Onder deze kosten vallen de wake, een kist, het verzorgen van het lichaam van de overledene, de lijkwagen en volgauto’s, bloemen, uitnodigingen voor de uitvaart, de dienst zelf en de kosten voor de begraafplaats.

Kosten voor uitvaart in Spanje variëren aanzienlijk

Toch blijkt deze prijs behoorlijk te variëren naargelang de postcode in Spanje. Een uitvaart in Cuenca kost bijvoorbeeld gemiddeld 2.261 euro en 2.397 euro op Tenerife. Voor dezelfde uitvaart wordt in Barcelona gemiddeld 6.441 euro betaald. Dit prijsverschil leidde tot het oprichten van online prijsvergelijkers zoals Funos in Spanje, waardoor mensen de kosten voor een uitvaart onderling steeds beter met elkaar kunnen vergelijken.

Meer Spanjaarden kiezen voor cremeren

Volgens de nationale vereniging van begrafenisondernemingen (Panasef) zijn er momenteel 17.682 begraafplaatsen in heel Spanje. Naar verwachting zal dit op de middellange en lange termijn niet meer worden als gevolg van de toenemende interesse in crematies.

Uit onderzoek door Panasef en Funos bleek namelijk dat in 2005 slechts 16 procent van de nabestaanden voor cremeren koos. 15 jaar later is dit percentage verdriedubbeld naar 45,5 procent in 2020. De voornaamste reden waarom steeds meer mensen deze keuze maken zijn de lagere kosten voor de complete dienstverlening en dat er geen kosten voor het onderhoud van een graf hoeven te worden betaald.  

Deze stijging van de interesse voor cremeren komt volgens Panasef wel meer voor in de stad (60 procent) dan op het platteland (bijna 40 procent).

Online uitvaartdiensten en communicatie sinds pandemie

In het artikel over de prijsverschillen voor een uitvaart in Spanje door El Pais wordt ook een andere conclusie getrokken, namelijk dat de pandemie zorgde voor een vlucht in het digitaliseringsproces van bedrijven in de sector. Sinds de pandemie kiezen meer mensen voor het online regelen van een uitvaart. Ook het digitaal bijwonen van diensten wordt vaker aangeboden.

Pandemie einde vaste overeenkomsten met uitvaartondernemers

Ook werd tijdens de pandemie een akkoord bereikt tussen ziekenhuizen, gemeentes en uitvaartleveranciers dat ervoor heeft gezorgd dat mensen vrijer kunnen kiezen voor een uitvaartcentra. Voorheen zorgde vaste overeenkomsten tussen ziekenhuizen en uitvaartcentra voor het opdrijven van de prijzen, vooral in Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk