Steeds meer autonome regio’s willen pandemie bestrijden met covid-paspoort

door admin
Steeds meer autonome regio’s willen pandemie bestrijden met covid-paspoort

Al enkele weken op rij lopen de besmettingscijfers in Spanje in rap tempo op en zijn er gemiddeld weer bijna 100 positief geteste mensen per 100 duizend inwoners (woensdag waren dat er 96,12 om precies te zijn; in Nederland waren dat er donderdag 135,5).

Voor veel regiobesturen is hiermee de noodzaak hoog om samen een eenduidig beleid te voeren met betrekking tot ingrijpende maatregelen zoals de verplichting van het covid-paspoort in een aantal openbare ruimten. 

Hoewel het met name over dit veelbesproken covid-paspoort gaat (in Nederland de CoronaCheck app), gaat het de regio’s ook om andere maatregelen waar zij zelfstandig besluiten over willen nemen zoals de mondkapjes- of vaccinatieplicht en die nu niet wettelijk geregeld zijn. 

Met het covid-paspoort zouden de regio’s ongevaccineerde mensen buiten de horeca, culturele en vrijetijdsinstellingen zoals theaters en bioscopen kunnen houden. Daarmee willen zij ook een einde maken aan de huidige restricties zoals het beperken van de maximale bezetting en de aangepaste openingstijden.

Valencia en Baskenland op weg naar Covid-paspoort

De regiobesturen van Aragón, de Canarische Eilanden, Murcia, Baskenland, Catalonië, Valencia en Navarra hebben laten weten een covid-paspoort voor toegang tot deze gelegenheden te willen invoeren. President Ximo Puig van Valencia liet weten de laatste hand te leggen aan de invoering van het covid-paspoort. “Deze restrictie voor toegang tot openbare gelegenheden moet de maximale veiligheid bieden aan de 90 procent inwoners die wel gevaccineerd is tegen covid-19”, aldus Puig. Baskenland is zelfs al een stap verder en heeft de goedkeuring inmiddels aangevraagd bij de rechtbank. 

Pandemiewet

Net als de eerdergenoemde regio’s, zijn ook de besturen van Andalusië en Castilië en León voorstander van een algemene pandemiewet die het mogelijk maakt in heel Spanje een gelijk beleid te voeren. Alleen de regio’s Extremadura, Cantabrië en Madrid hebben laten weten het hier niet mee eens te zijn. Afgelopen 20 mei liet premier Sánchez in de interterritoriale raad al weten dat er een pandemiewet zou komen, maar daar is het tot nu toe dus nog niet van gekomen. 

Met een nationale pandemiewet hoeven de afzonderlijke regio’s niet meer voor iedere vrijheidsbeperkende maatregel die zij willen invoeren goedkeuring te krijgen van de hoogste rechter in Spanje. Het verzoek van de Canarische Eilanden om het covid-paspoort verplicht te mogen stellen voor toegang in publieke binnenruimten werd onlangs nog door deze rechter van de hand gewezen. Ministerie Darias van Volksgezondheid heeft echter laten weten dat het alle regio’s vrij staat om toestemming te blijven vragen voor het gebruik van het covid-paspoort.

Dit vind je misschien ook leuk