Weer grootste aardbeving op La Palma sinds begin vulkaanuitbarsting

door admin
Weer grootste aardbeving op La Palma sinds begin vulkaanuitbarsting

Volgens het Nationaal Geografisch Instituut (IGN), lag het epicentrum op 37 kilometer diepte en ten zuidwesten van Villa de Mazo. De beving vond plaats om 1.08 uur met een intensiteit IV-V. Ondanks de neerwaartse trend in andere parameters, zoals de vervorming van de grond en de uitstoot van zwaveldioxide is er een opleving van het aantal aardbevingen geregistreerd deze week, met 300 aardbevingen in 24 uur. Het hoogste aantal op één dag sinds de uitbarsting van de vulkaan op 19 september begon. 

Wetenschappers houden ook een andere parameter nauwlettend in de gaten, de vulkanische beving, de trillingen veroorzaakt door het magma in het binnenste van de vulkaan, dat is gedaald na een opleving in de afgelopen dagen.

Schade tot nu toe 

De lava van de Cumbre Vieja-vulkaan heeft al meer dan 1.000 hectare op het eiland aangetast en meer dan 2.600 gebouwen verwoest, volgens gegevens van het Europese satellietprogramma Copernicus. De lava heeft ook een fajana (nieuw land) gevormd van meer dan 41 hectare die blijft groeien, gevoed door drie lavastromen.

Meer dan 7.000 mensen moesten worden uitgezet sinds de uitbarsting begon. Bovendien stierf vorige week één persoon tijdens het opruimen van vulkanische as van het dak van een huis in de wijk El Corazoncillo, hoewel de uitgevoerde autopsie volgens het Hooggerechtshof geen nauwkeurige diagnose van de doodsoorzaak mogelijk heeft gemaakt, zo heeft het Hof van Justitie van de Canarische Eilanden (TSJC) bekendgemaakt.

Deel kegel ingestort

Een deel van de kegel van de vulkaan stortte donderdagavond in en veroorzaakte een waterval van lava die uit de belangrijkste krater van de vulkaan kwam. Vrijdagmorgen, zoals gemeld door de Cabildo de La Palma, is de overloop gestopt en stroomt de lava nu door de vorige stromen naar de overloop van afgelopen nacht.  

Niets te maken met vorige uitbarsting in 1971

De president van de Cabildo de La Palma, Mariano Hernández, heeft in een programma op TV1 gezegd dat de vorige vulkaanuitbarsting, die van Teneguía (1971) “niets te maken had met wat er nu gebeurt in deze vulkaan Cumbre Vieja” en dat het op dit moment nog steeds onzekerheid bestaat over “te weten wanneer het zal eindigen”. 

Dit vind je misschien ook leuk