Minstens 60 procent coronapatiënten op IC Spanje niet gevaccineerd

door admin
Minstens 60 procent coronapatiënten op IC Spanje niet gevaccineerd

In tegenstelling tot landen als Nederland of Denemarken publiceert het ministerie van Volksgezondheid in Spanje geen periodieke gegevens over de kenmerken van opgenomen patiënten. Sinds 13 oktober stijgt het aantal besmettingen ook in Spanje weer. Anderhalve week later vertaalde deze stijging van het aantal besmettingen zich in een stijging in de ziekenhuisopnames. Wat er de komende weken in de ziekenhuizen gebeurt, bepaalt of de stijging slechts een tijdelijke opleving is of dat er gesproken moet worden van een zesde coronagolf.

Vooralsnog is de druk op de Spaanse ziekenhuizen acceptabel en zorgt de hoge vaccinatiegraad ervoor dat veel besmette mensen uit het ziekenhuis blijven. Uit de tot dusver gepubliceerde gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt slechts een lichte stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

Spaanse ziekenhuizen komen zelf met meer info over coronapatiënten

Zoals gezegd verstrekt het ministerie geen periodieke gegevens over de kenmerken van IC-patiënten. De Spaanse krant El País ging zelf op onderzoek uit en op aanvraag van de krant deelden ziekenhuizen in de Spaanse regio’s (behalve in Asturië, Baskenland en Aragón) hun informatie.

Hieruit blijkt dat iets meer dan 60 procent van de 447 mensen (cijfer van woensdag) die op de intensive care zijn opgenomen, niet is gevaccineerd. Volgens een arts uit Valencia blijkt ook uit hun gegevens dat de kans dat ongevaccineerden op de intensive care belanden maar liefst 18,7 keer hoger is dan voor gevaccineerde mensen.

Merendeel IC-patiënten Spanje tussen 40 en 70 jaar oud

Het Gezondheidsinstituut Carlos III publiceerde onlangs gegevens over welke mensen er op de IC belanden na een besmetting. Het merendeel van de IC-patiënten is tussen de 40 en 70 jaar oud. Hoewel uit gegevens blijkt dat het virus zich vooral onder jongeren verspreid, is het vooral deze leeftijdsgroep die op de IC belandt.

Spaanse ziekenhuizen hebben vertrouwen in vaccin

Artsen hebben er dan ook vertrouwen in dat de vaccinatiegraad van 89 procent ervoor zal zorgen dat de gezondheidszorg niet opnieuw (over)belast raakt. Momenteel wordt minder dan 2 procent van de ziekenhuisbedden bezet door Covidpatiënten en minder dan 5 procent van de IC-bedden.

Dit vind je misschien ook leuk