‘Stank’ van Mar Menor schrikt toeristen en huizenkopers af

door admin
'Stank' van Mar Menor schrikt toeristen en huizenkopers af

Een milieuramp heeft de zoutwaterlagune van Mar Menor in Murcia getroffen. Wat ooit een toeristische topbestemming en populaire expatlocatie was, voelt nu het economische effect van de vervuiling afkomstig van de intensieve landbouw in de nabije omgeving. De vervuilende stoffen hebben geleid tot een gebrek aan zuurstof in het water van de grootste lagune van Spanje. 

Lokale bewoners zwommen toen ze klein waren nog in het kristalheldere water van Mar Menor. Nu werkt de groene kleur van het water, zijn troebelheid en de geur ervan afschrikwekkend. In augustus spoelden tonnen dode vissen en schaaldieren aan op de oevers van de lagune.
De oorzaak van de groenheid is een overmatige algengroei als gevolg van vervuiling. Die vermindert zonlicht en zuurstof in het water, waardoor het leven wordt gedood.

Milieuactivisten voeren campagne voor Mar Menor

Client Earth is een liefdadigheidsinstelling op het gebied van milieuwetgeving. Samen met Ecologistas en Acción hebben zij een formele klacht ingediend bij de Europese Commissie. Daarmee vragen ze actie tegen Spanje en bescherming van de lagune.

Client Earth vertelde in de Spaanse media : “We hebben de afgelopen jaren massale sterfgevallen van het zeeleven gezien, wat echt triest is. Visueel is het behoorlijk afschuwelijk, maar het zorgt ook voor een stank en dieren in het wild sterven uit en verdwijnen.

“Het begint ervoor te zorgen dat toeristen niet meer komen naar wat ooit een heel mooi gebied was. En het is ook nog een beschermd gebied.
“Mensen zijn behoorlijk gefrustreerd omdat ze ook de economische gevolgen zien van wat daar gebeurt.”

De lokale campagne, SOS Mar Menor, organiseerde al vele protesten en acties om het probleem zichtbaar te maken en bij politici en beleidsmakers op de kaart te zeten. 

Economische impact

De krant El País meldde dat veel toeristen hun boekingen voor 2021 hebben geannuleerd omdat ze ervoor kozen de veruilde lagune te mijden.

Bovendien zijn vastgoedexperts in de regio van mening dat de vervuilde lagune de huizenprijzen in de omgeving negatief beïnvloedt. Volgens de analyse van de Bank of Spain zijn de prijzen in vergelijkbare gebieden in Alicante de afgelopen zes jaar met 40 procent gestegen, terwijl de huizen aan de oevers van Mar Menor sinds 2015 vrijwel onveranderd zijn gebleven. 

Overheidsactie

De Spaanse regering heeft onlangs aangekondigd dat zij bijna 400 miljoen euro zou steken in het herstel van de Mar Menor en de omliggende gebieden. Daarnaast is het ministerie van Milieu van plan om een ​​aantal landbouwpraktijken in de regio aan banden te leggen.

Dit vind je misschien ook leuk