Deze vijf verkeersboetes worden dit jaar al uitgedeeld in Spanje

door admin
Deze vijf verkeersboetes worden dit jaar al uitgedeeld in Spanje

Dit jaar was, wat de veranderingen in de verkeerswetgeving en verkeersovertredingen betreft, bijzonder turbulent in Spanje. 

De eerste overtreding, die overigens al sinds een paar maanden strafbaar is, betreft bestuurders van de elektrische steps: zij mogen niet meer rijden op de trottoirs. De boete voor deze overtreding bedraagt 200 euro. Bovendien wordt verwacht dat het voor het einde van het jaar ook verplicht is  voor bestuurders van een elektrische steps om met een helm te rijden. Hoe hoog de boete zal zijn bij het niet dragen van de helm, is nog niet bekend. 

Snelheid

Ook zijn de snelheidsbeperkingen op bepaalde wegen aangescherpt. Dit jaar is een begin gemaakt met het opleggen van boetes aan voertuigen die daar harder dan 30 kilometer per uur rijden. Hoewel dit op zich geen nieuwe sanctie is, geldt in de zones nu een andere snelheidsbeperking om de situaties tussen motorvoertuigen en andere kwetsbare weggebruikers te verbeteren.

Straffen volgend uit verkeerswet

De rest van de nieuwe straffen is opgenomen in de gewijzigde Verkeerswet. Ze zijn officieel nu ze door het Congres zijn goedgekeurd en door de Eerste Kamer zijn getoetst. Het gaat om de volgende overtredingen en bijbehorende boetes:

Mobiele telefoon

Wees voorzichtig met je mobieltje achter het stuur: rijden met een mobiele telefoon in de hand, ongeacht of je deze gebruikt of niet, kost je 200 euro en er worden 6 punten afgetrokken van je puntenrijbewijs.

Radardetector

Het hebben van een radardetector of -remmer in de auto, ook als die niet is aangesloten, wordt beboet met 200 euro en een aftrek van 3 punten. 

Wachten met draaiende motor

Als je ergens staat te wachten en je zet de motor van je auto niet uit, dan kan dat je zomaar 100 euro kosten. 

Lees meer over de nieuwe Verkeerswet in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk