Vierde lavastroom op La Palma bereikt de zee

door admin
Vierde lavastroom op La Palma bereikt de zee

De autoriteiten hebben preventief de opsluiting gedurende ten minste 24 uur van zo’n 3.000 mensen bevolen in de steden Tazacorte, San Borondón en het gebied van El Cardón tot aan de Camino los Palomares vanwege mogelijke uitstoot van schadelijke gassen voor de gezondheid.

Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden heeft bevestigd dat de lava die de zee heeft bereikt, de lava is die boven lavastroom nummer zeven is gekomen, die dit weekend het meest actief was. Nadat hij zich bij lavastroom vier had gevoegd, tussen de bergen van Todoque en La Laguna, heeft deze stroom maandag omstreeks 12:01 uur eindelijk de zee bereikt, op een punt verder naar het noorden van de eerste delta die sinds in de nacht van 28 september heeft gevormd.

De technisch directeur van het vulkanische noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, legde uit dat de militaire noodeenheid (UME) gasmetingen uitvoert in het gebied waar de lava de zee in stroomt. Morcuende heeft erkend dat de Pevolca niet verwachtte dat de lava zo snel via dit gebied de zee zou bereiken. De andere stromen blijven stabiel, met bijdrage van lavastromen in 1, 2 en 9, die praktisch zijn samengevoegd.

Sinds het begin van de uitbarsting is het eiland La Palma met 43 hectare gegroeid als gevolg van de lava-delta’s of stroken die door de lava zijn gecreëerd bij het bereiken van het water van de Atlantische Oceaan. Dit blijkt uit de laatste gegevens die zijn gepubliceerd door het Europese satellietsysteem, Copernicus. 

Zwaveldioxide-emissies nemen af

Hoewel de uitstoot van zwaveldioxide een minimum heeft bereikt sinds het begin van de uitbarsting, tussen 900 en 1.300 ton per dag, heeft de wind uit het westen en zuidwesten luchtkwaliteitsproblemen veroorzaakt in de gemeenten ten oosten van het eiland, voornamelijk Santa Cruz de La Palma, Breña Alta en Breña Baja. 

Om deze reden heeft Pevolca de aanbevelingen uitgebreid tot die gemeenten die sinds het begin van de uitbarsting werden toegepast op de bevolking van de Aridane-vallei: gebruik van FFP2-maskers vanwege de aanwezigheid van deeltjes kleiner dan tien micron en de meest gevoelige bevolking  wordt afgeraden naar buiten te gaan. 

De wetenschappelijke woordvoerder Carmen López herinnerde eraan dat het nog vroeg is om conclusies te trekken over de afname van de uitstoot van zwaveldioxide. Ze benadrukte dat deze parameter een grote variabiliteit registreert en dat het nodig zal zijn om de metingen van de komende dagen af ​​te wachten om de evolutie van de zwaveldioxide te evalueren. Wel is duidelijk dat deze sinds 23 september een dalende trend aanhoudt.

Maandag gaat de vulkaan op het Canarische eiland al zijn negende week van activiteit in. 64 dagen waarin een totale oppervlakte van 1.065 hectare is aangetast volgens het Europese satellietprogramma Copernicus. De laatste schattingen van het kadaster reppen over aantasting van 1.481 beschadigde gebouwen (1.193 woningen, 159 agrarische, 67 industriële, 34 vrije tijd en hotel en 28 andere toepassingen).

Luchthaven gesloten vanwege de as

Ondertussen houdt de ophoping van as de luchthaven van La Palma voor de derde dag buiten werking, zoals gemeld door de luchthavenbeheerder AENA. Gezien de weersvoorspelling, met zuidwestenwind, wordt verwacht dat de incidenten bij luchtvaartoperaties de komende 24 tot 48 uur zullen voortduren, aldus Pevolca-woordvoerders op een persconferentie.

Dit vind je misschien ook leuk