Noodweer in Spanje laat flinke sporen na aan Spaanse oostkust

door admin
Noodweer in Spanje laat flinke sporen na aan Spaanse oostkust

Zware regenval leidde tot incidenten in het zuiden van Catalonië en in de regio Valencia tot hagelbuien en zelfs een kleine tornado. Elche was in de nacht van maandag op dinsdag een van de epicentra van een storm die een reeks interventies door hulpdiensten heeft afgedwongen. Daarbij raakte niemand gewond, maar er is volgens de krant La Vanguardia wel veel materiële schade geregistreerd.

Torrellano en El Altet

Hulpdiensten waren vooral actief tussen 3 en 6 uur, toen de sterkste wind werd geregistreerd in de districten Torrellano en El Altet. Rond 3 uur brak een kleine tornado een raam van een tankstation in El Altet en nam ook een deel van zijn daar uitgestalde producten weg. Door de harde wind vielen ook dakpannen en brak zonwering af. Vanwege hagel werden de N340 bij de Polígono de Saladas en een andere straat in Torrellano afgesloten. 

Volgens de gegevens van Aemet is er in minder dan een uur 58 liter regen per vierkante meter gevallen in Torrellano en een vrouw kwam door opkomend water vast te zitten in haar voertuig. Op de CV-86 stond eveneens een auto vast. In slechts 25 minuten viel vanochtend 46 liter/m2 in het gebied van Alicante en Elche. 

Terre de l’Ebre

In Catalonië heeft de oostelijke storm records van meer dan 150 liter in Terres de l’Ebre achtergelaten. In Roquetes (Tarragona), registreerde het weerstation na 20 uur 163 l / m2. Bij Mas de Barberans 104,4 l / m2, Aldover, 92,5 en Alcanar, 91. In Alcanar richtte een hevige regenbui afgelopen september nog ernstige schade aan die ertoe leidde dat het gebied werd verklaard tot catastrofale zone. In deze stad, en ook in het centrum van Poblenou del Delta (Amposta), zijn de de scholen op dinsdag preventief gesloten. 

In Catalonië kwamen bij het noodtelefoonnummer 112 meer dan 60 oproepen binnen in verband met de storm sinds maandagmiddag. De Civiele Beschermingsdienst van de Generalitat heeft uitgelegd dat de meeste van deze oproepen afkomstig waren uit het Terres de L’Ebre-gebied en andere regio’s van Tarragona. Ze meldden dat de C-2 weg in Tortosa (Tarragona) is overstroomd en dat brandweerlieden daar mensen uit hun voertuigen hebben moeten bevrijden.

Volgens de brandweer in de regio betroffen de meeste meldingen ondergelopen kelders, garages en lagere verdiepingen en magazijnen, hoewel niemand gewond is geraakt.

Intense kou met laagste temperatuur van -12,2º

De intense kou speelde ook een hoofdrol in dit eerste winternoodweer van het seizoen, vooral in berggebieden waar het kwik volgens Aemet in Dílar, Sierra Nevada (Granada) en in La Covatilla respectievelijk -12,2 en -7 graden Celcius aanwees op dinsdagmorgen. 

10 Centimeter sneeuw in regio Madrid

In de Cantabrische Bergen, Sistema Iberico en de Pyreneeën werd de hoofdrol van de DANA gespeeld door hevige sneeuwval; In de regio Madrid viel in de afgelopen uren in El Puerto de Somosierra en in Navacerada 10 centimeter sneeuw. Dit heeft tot chaos in het plaatselijke verkeer geleid.

In Asturië, Cantabrië en Castilla y León is het secundaire wegennet ook getroffen door sneeuw en heeft het het verkeer het op 31 wegen en bergpassen over een lengte van bijna 300 kilometer zwaar getroffen, volgens gegevens van verkeersdienst DGT.

Sneeuwgrens

De hele dag zal de sneeuwval aanhouden in het Cantabrische gebergte, het Iberisch systeem en de Pyreneeën, en ook, hoewel zwakker, in de vlakke delen van de hoogvlakte, waar het maandag al begon te sneeuwen, in de provincies Salamanca, Ávila, Soria, Guadalajara, Cuenca, Teruel, Segovia en Zaragoza, vanaf een hoogte tussen 800 en 1.500 meter. De verwachting is dat vanaf morgen de sneeuwgrens in de Cantabrische Bergen en de Pyreneeën zal dalen tot 1000 meter. In het oosten van Spanje kan het echter al sneeuwen vanaf 700 meter boven de zeespiegel. 

Dit vind je misschien ook leuk