Spaanse regiopresidenten akkoord over ‘leeg Spanje’

door admin
Spaanse regiopresidenten akkoord over ‘leeg Spanje’

Netjes gezegd was het ‘een uitdaging’ om de regiopresidenten van acht autonome regio’s, en van drie verschillende politieke partijen, aan een tafel te krijgen en hen vervolgens een akkoord te laten bereiken over ‘España vaciada’, oftewel de ontvolking van het Spaanse platteland.

Spaanse regio’s en partijen zijn klaar met oneerlijke financiering

De ongelijke verdeling van de bevolking in Spanje over de zeventien autonome regio’s, heeft verschillende partijen ertoe gebracht om ‘basta’ te zeggen omdat ze zich benadeeld voelen over de verdeling van de overheidsfinanciën om dit probleem aan te pakken. In Santiago de Compostella kwamen onlangs de regiopresidenten van de acht betreffende regio’s bij elkaar.

Werkelijke kosten regio’s in Spanje moeten worden gedekt

De presidenten van Aragón, Castilië-La Mancha, Castilië en León, Asturië, Extremadura, La Rioja, Cantabrië en Galicië bereikten een akkoord en tekenden een overeenkomst met 35 actiepunten en een gemeenschappelijke doelstelling: Een eerlijker, evenwichtiger en solide financiering van de autonome regio’s waarbij de ‘werkelijke kosten van de diensten’ worden gedekt.

In deze Spaanstalige overeenkomst staan alle actiepunten benoemd. In het kort vallen de actiepunten onder de volgende noemers:

Ontvolking

De genoemde acht regio’s vertegenwoordigen 62 procent van het grondgebied van Spanje, maar slechts 24 procent van de Spanjaarden zijn hier woonachtig. Enkele punten om het leven in deze gebieden aantrekkelijker te maken zijn gratis toegang tot de kindercrèche voor kinderen van 0 tot 3. Ook wordt de dienstverlening van banken en farmaceutische diensten in deze gebieden (minstens digitaal) gegarandeerd.

Gelijkheid en direct beheer over financieringsfondsen

De Spaanse overheid moet snel starten met een eerlijkere financiering voor de regio’s. Dit nieuwe model moet rekening houden met de demografische verdeling en behoeftes van de mensen die er wonen. Ook willen de regiopresidenten dat het beheer van de Europese Next Generation-fondsen wordt gewijzigd zodat de regio’s zelf toegang krijgen tot het directe beheer van de helft van de fondsen.

Gezondheidszorg

De acht presidenten hebben de Spaanse regering verzocht om nieuwe dokterspraktijken te creëren en extra mensen tot bijvoorbeeld huisarts op te leiden. Dit vanwege het feit dat veel mensen in deze regio’s de komende jaren met pensioen gaan. Ouder worden komt nu eenmaal met gebreken en mensen kunnen geen grote afstanden meer rijden om een kort bezoek te brengen aan de huisarts. Hierbij worden de 85-plussers de komende jaren goed geanalyseerd en wordt bekeken hoeveel en welke zorg zij precies nodig hebben.

Groene economie

Er moet een economische overgang worden gemaakt naar een groener en duurzamer model. Vooral voor de werknemers die worden getroffen door wijzigingen in productiesystemen moeten passende maatregelen komen om de negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven en de industrie te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk