Spanje wil boosterprik voor alle volwassenen

door admin
Spanje wil boosterprik voor alle volwassenen

De extreem snel stijgende coronacijfers in Europa leiden tot bezorgdheid, ook in Spanje. ‘Geef iedere volwassene een boosterprik’, zo luidt het advies van het ECDC. Deze boodschap van het Europese RIVM twitterde EU-voorzitter Ursula von der Leyen op woensdag.

Cijfers in Europa en Spanje lopen hard op

De versoepelingen van de maatregelen en de te lage vaccinatiegraad leidt volgens deskundigen, geraadpleegd door Eleconomista.es in diverse EU-landen tot een explosie van de cijfers. Ook in de ziekenhuizen is het aandeel van niet-gevaccineerde mensen nog altijd een stuk hoger. Ook Spanje ziet de afgelopen weken de cijfers oplopen. De incidentie steeg op 24 november tot 148,8 gevallen per 100.000 inwoners. Een week geleden bedroeg deze incidentie nog gemiddeld 96,1.

Boosterprik voor alle volwassenen in Spanje

Vanwege deze snel stijgende cijfers heeft het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje woensdag aangegeven een derde dosis aan te willen bieden aan alle volwassenen. Deze mag minimaal zes maanden na de laatste prik worden toegediend. Momenteel wordt er al een extra dosis gegeven aan de 70-plussers en binnenkort krijgen ook de mensen boven de 60 jaar een uitnodiging.

In eerste instantie was het alleen het plan om de Spanjaarden ouder dan 60 jaar en de meest kwetsbare mensen deze boosterprik aan te bieden. Toch wil het Ministerie deze grens nu verlagen en hoopt het de boosterprik aan alle volwassenen beschikbaar te stellen, waarbij mensen boven de 40 jaar voorrang krijgen.

Gaat Spanje ook jonge kinderen laten vaccineren?

De besmettingen onder kinderen jonger dan 12 jaar blijft nog altijd het hoogst in Spanje. Deze doelgroep kent een incidentie van maar liefst 233 gevallen per 100.000 in de afgelopen twee weken. Naast de boosterprik voor volwassenen buigt de EU zich momenteel ook over de onderzoeksresultaten van het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Naar verwachting wordt hier nog deze week binnen de EU een advies over gegeven waarna de Spaanse regering wil bekijken om dit advies over te nemen.

Boostercampagne valt samen met griepvaccinatie

Toch is dit niet zomaar geregeld in Spanje. Het Ministerie van Volksgezondheid moet dit plan nog voorleggen aan diverse commissies en na goedkeuring moet dit worden afgestemd met de Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid en met de autonome regio’s die dit in werking moeten gaan zetten. Deze nieuwe boostercampagne zal in dit geval tegelijkertijd moeten worden gepland met de griepvaccinatie waar veel autonome regio’s al mee bezig zijn.

Dit vind je misschien ook leuk