Spanje neemt grootste begroting ooit aan

door admin
Spanje neemt grootste begroting ooit aan

Na steun te hebben gekregen van een Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartij, kon premier Pedro Sánchez deze week het grootste budget ooit van Spanje door het parlement krijgen. Inclusief 27 miljard aan EU-herstelfondsen, had de begroting de steun van een meerderheid van 188 stemmen in de kamer. Het gaat nu naar de Senaat voor definitieve goedkeuring.

Aantal beloften in ruil voor Catalaanse steun 

Het akkoord tussen de minderheidsregering van de coalitie PSOE-Podemos en Catalaans Republikeins Links bevatte een aantal beloften: een deal waarbij een quotum werd ingesteld voor regionale talen op digitale platforms zoals Netflix; een belofte om een ​​politiebureau in Barcelona niet te renoveren; voorzieningen voor kindertelevisie in de Baskische taal; meer regulering van kunstmatige intelligentie; hulp aan slachtoffers van asbest; en stimulansen voor werkgevers die een kortere werkweek aanbieden.

Catalaans links biedt cruciale steun aan de regering, ondanks het pro-onafhankelijkheidsstandpunt van de partij. Ze waren positief over de deal om ervoor te zorgen dat bedrijven zoals Netflix minstens 6% van hun programma’s in het Catalaans, Baskisch of Galicisch aanbieden.
“Met uitzondering van rechts, dat altijd overal nee tegen zegt  (…) de rest van de partijen in de kamer hebben zich ingespannen om meer begrip te krijgen’, zegt María Jesús Montero, de Spaanse minister van Begroting.

Begrotingsoverzicht

Volgens een begrotingsoverzicht van de regering gaat volgend jaar 3,2 miljard euro van de EU-middelen naar het industriebeleid. Nog eens 2,8 miljard euro is bestemd voor energie-efficiëntie van gebouwen, terwijl 2,2 miljard euro naar groene transportsystemen gaat. Nog eens 2,1 miljard euro is steun voor kleine en middelgrote ondernemingen.
In totaal zal er meer dan 40 miljard euro aan investeringen zijn, op een totaal budget van 196 miljard euro. Tel daarbij de sociale zekerheid en de overdrachten aan de regionale overheden op en het totaal komt op 459 miljard euro.

Dit vind je misschien ook leuk