Spaanse politie protesteert tegen hervormingen ‘muilkorfwet’

door admin
Spaanse politie protesteert tegen hervormingen 'muilkorfwet'

De vorige conservatieve (PP) regering heeft in 2015 de burgerveiligheidswet aangenomen. Critici hebben jarenlang gezegd dat het de veiligheidstroepen te veel macht geeft ten koste van de burgerlijke vrijheden. De politievakbonden zeggen echter dat de voorgestelde wetswijzigingen hun werk moeilijker zullen maken.

Podemos steunt wijzigingen in ‘muilkorfwet’

Eugenio Zambrano, vakbondsleider van de Central Sindical Independiente y de Funcionarios (CSIF) zei: “(deze wet) geeft ons een aantal onzekerheden om op technisch niveau en ook voor onze fysieke veiligheid te werken, maar de burgers worden het meest getroffen. ”

Amnesty International roept op tot verandering van gag-wet

Een nieuwe versie van de wet, gesponsord door de Baskische Nationalistische Partij (PNV), kreeg onlangs de steun van de regerende linkse coalitie van Spanje. Amnesty International en de Spaanse Ombudsman (Defensor del Pueblo) riepen ook op tot wijziging van de wet.

De voorgestelde wet kan tijdens de onderhandelingen in de Tweede Kamer nog wijzigingen ondergaan. Het verwijdert echter veel van de meest controversiële elementen van de huidige wet. Deze elementen omvatten het verbod op het houden van protesten in de directe omgeving van congres- of senaatsgebouwen. De regering is ook voorstander van het toestaan ​​van spontane protesten. Momenteel moeten organisatoren van protesten of marsen de autoriteiten vooraf informeren.

Een ander artikel in de huidige wet voor wijziging is dat grenswachters migranten die de grens oversteken direct mogen terugzetten.

Vrijheid van meningsuiting

Politievakbonden zijn tegen andere geplande wijzigingen, met name die waarbij burgers toestemming moeten vragen om agenten op het werk te filmen en te publiceren. Vorig jaar oordeelde het Grondwettelijk Hof in Spanje dat de eis ongrondwettelijk was.

De politie zegt echter dat agenten gemakkelijk te identificeren kunnen zijn en daarom het risico lopen op represailles. Dit wordt ten stelligste ontkend door aanhangers van de amendementen. Ze zeggen dat de nieuwe wet een beter evenwicht zou vinden tussen veiligheid en vrijheid.

“De hervorming die de regering aan het voorbereiden is, zal alleen gewelddadige demonstranten en criminelen ten goede komen”, zegt Pablo Pérez, woordvoerder van de vakbond JUPOL voor de Spaanse nationale politie. “Het brengt burgers en vooral politieagenten ernstig in gevaar omdat het ons aan handen en voeten bindt als we worden geconfronteerd met geweld.”

Rechtse partijen steunen politieprotest tegen spreekverbod

Zowel de Partido Popular, die de oorspronkelijke veiligheidswet goedkeurde, als de extreemrechtse Vox-partij stuurden hun leiders naar de bijeenkomst.

Dit vind je misschien ook leuk