Eerste skipistes in Spanje al in laatste novemberweekend geopend

door admin
Eerste skipistes in Spanje al in laatste novemberweekend geopend

De sneeuwval van de afgelopen week, de kunstsneeuwkanonnen en de inzet van de pistevoorbereiders droegen bij aan een vroege opening van het wintersportseizoen in Spanje. 

Sierra Nevada

De 4.200 skiërs, snowboarders en honderden bezoekers die gisteren naar het skigebied in de Sierra Nevada kwamen, konden genieten van de op twee na beste openingsdag in 20 jaar. En dat was goed nieuws voor Europa’s meest zuidelijke skigebied, dat aan de voet van de stad Granada in Andalusië ligt. 

De pandemie zorgde twee jaar lang voor ‘zwarte’ jaren. De wintersporters en toeristen aarzelden niet om naar het skigebied te komen, en dat leidde tot de historisch uitzonderlijke cijfers. Afgezien van het mondkapje, zijn er in het gebied geen extra coronamaatregelen van kracht. 

Meer topdagen verwacht in december 

Zaterdag 27 november 2021 kende het op twee na hoogste aantal skiërs op een openingsdag in zijn geschiedenis. De mooie resultaten zijn des te verrassender omdat het begin van het seizoen zelfs nog in de maand november viel. De bezettingsgraad van de hotels bedraagt nu ongeveer 50 %, en naar verwachting zal deze nog stijgen, met het extra lange weekend in december -el puente de diciembre- voor de deur. Op maandag 6 december wordt el día de la Constitución (de  Dag van de Grondwet) gevierd, en woensdag 8 december is ‘el día de la Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis).

Sneeuwval en sneeuwkanonnen goed voor skiplezier

De weersomstandigheden waren gunstig de laatste weken, op meerdere plaatsen in Spanje is sneeuw gevallen. De eerste dag waren 11 pistes geopend in de gebieden van Borreguiles en El Río en kon 925 meter afgedaald worden. De wintersporters konden via de zes open liften naar de pistes komen, waar tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw van poederkwaliteit lag. Dit was mede te danken aan de 77 kunstsneeuwkanonnen, die nog steeds op volle toeren draaien, en dankzij de eerder genoemde recente sneeuwval.  De temperatuur ligt nog steeds rond de drie graden in het skidorp Pradollano, en ook dat is goed nieuws voor het skiresort. 

Wordt dit beste seizoen ooit in Sierra Nevada?

Het skiresort lijkt op een record voorverkoop af te stevenen, waarbij het beste resultaat in de geschiedenis van Sierra Nevada ooit met 38% wordt overschreden, meldt Kabelbaanexploitant Cetursa. De cijfers laten een verdubbeling zien ten opzichte van de jaren 2016 en 2017.  

Ook in Noord-Spanje werd geskied

Ook in het noordwesten van de provincie León, in skiresort Valle Laciana Leitariegos, is zondag voor het eerst geskied dit jaar. En als alles mee zit, wordt in de loop van de volgende week het station van San Isidro geopend. De pistes in Valle Laciana Leotariego zijn zaterdag geprepareerd.

Het was een pittige klus om de pistes tijdens de sneeuwval klaar te maken. Het Valle Laciana Leitariegos resort ging zondag open voor het publiek. Skiliefhebbers konden genieten van bijna drie kilometer sneeuw, verdeeld over vijf pistes (van de 13 in het resort) en een totaal van vier liften. Andere skigebieden in Spanje zullen ongetwijfeld snel volgen.

Lees hier meer over de andere gebieden met wintersportmogelijkheden in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk