Ook covidpas in horeca op de Balearen als rechtbank het goedkeurt

door admin
Ook covidpas in horeca op de Balearen als rechtbank het goedkeurt

Als het aan de overheid ligt, gaat de maatregel per vrijdag 4 december in. Dan moeten mensen bij bovengenoemde gelegenheden kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van de ziekte of een negatief testresultaat hebben. Het gaat in principe om binnenruimtes waar veel mensen – meer dan 50 – samen komen. Gaat het bijvoorbeeld om een restaurant met een terras, dan geldt voor de buitenruimte ook een covid-pasverplichting als de buitenruimte een capaciteit heeft van meer dan 50 personen. 

Als het Hooggerechtshof van de Balearen (TSJB ) de regering machtigt om deze maatregel toe te passen, gaat deze op 4 december aanstaande in en blijft gelden tot 24 januari. Minister Iago Negueruela maakte van de gelegenheid gebruik om nogmaals een beroep te doen op de bevolking om zich te laten vaccineren. 

Afhankelijk van het alarmniveau zal voor bepaalde gelegenheden en etablissementen het covid-certificaat vereist zijn.

Op niveau 1, dat nu geldt voor de Balearen, bevinden zich bars en restaurants met een capaciteit van meer dan 50 personen (inclusief die in toeristische accommodatie, sportfaciliteiten, recreatiecentra voor ouderen en lokale spellen en weddenschappen) en etablissementen of locaties waar feesten worden gehouden met de deelname van meer dan 50 personen, discotheken, nachtclubs, cocktailbars, cafés, concerten en pubs en woningen voor ouderen die vereist zijn op niveau 1.

Op niveau 2 worden hostels, toeristische etablissementen met kamers voor gedeeld gebruik toegevoegd.

Op niveau 3 geldt de verplichting een covid-certificaat te laten zien in bioscopen, theaters, culturele activiteiten, sportscholen en dansacademies.

“Effectief hulpmiddel”

De minister en woordvoerder van de regering, Iago Negueruela, benadrukte maandag dat het covid-paspoort “een effectief hulpmiddel” is om de pandemie onder controle te krijgen, zoals het al in het nachtleven wordt gebruikt. In die zin voegde hij toe dat het regiobestuur samen met andere autonome gemeenschappen werkt aan het implementeren van technologische oplossingen, via applicatie of website, voor het gebruik van het certificaat als controlemaatregel. De eigenaren van de bedrijven of instellingen in kwestie zijn verantwoordelijk voor het naleven van de presentatie van het paspoort om toegang te krijgen. 

Negueruela dringt erop aan dat het doel is om de “essentiële” beperkingen te handhaven om de ontwikkeling van economische activiteiten niet te verstoren. Hij roept nogmaals op zich te laten vaccineren omdat het “een daad van respect en verantwoordelijkheid” is, waaraan 83% van de bevolking op de Balearen al heeft voldaan.

Sociale partners akkoord met maatregel

Na de minister hebben de vertegenwoordigers van de sociale partners hun steun betuigd aan de regering bij het uitbreiden van het covid-certificaat naar plaatsen met een grotere concentratie van mensen. Tot 2.500 horecabedrijven zullen worden getroffen door de verplichting om het covid-paspoort te overleggen in ruil voor toegang. 

Dit vind je misschien ook leuk