Veelbelovend onderzoek in Spanje tegen overdracht van Hiv

door admin
Veelbelovend onderzoek in Spanje tegen overdracht van Hiv

Middenin de coronapandemie zou je haast vergeten dat er nog andere ziektes op de wereld bestaan. Ziektes waar lang niet altijd een goedwerkend medicijn voor is ontwikkeld en die nog niet genezen kunnen worden. Aids is hier een goed voorbeeld van. Op 1 december is het wereldaidsdag en schrijft de Spaanse nieuwsite RTVE.es over een nieuw internationaal onderzoek dat ook in Spanje loopt.

Vaccinatie beschermt tegen overdracht van Hiv

In dit geval gaat het om het onderzoek ‘Mosaic’ waar momenteel klinische proeven worden gedaan. Dit onderzoek heeft als doel om vast te stellen of een reeks aan vaccinaties bescherming biedt tegen de overdracht van Hiv, het virus dat uiteindelijk kan leiden tot Aids. Het vaccin waarmee wordt getest is ontwikkeld door het Amerikaanse Johnson & Johnson, die vorig jaar ook het coronavaccin van Janssen ontwikkelde.

RTVE.es sprak enkele deelnemers en interviewde het hoofd Infectieziekten van de  Fundación Jiménez Díaz in Madrid, een van de zes Spaanse centra die deelnemen aan de proeven. Volgens deelnemers en de betrokken artsen zijn de voorlopige resultaten ‘bemoedigend’ te noemen en is er ‘behoorlijk wat vertrouwen dat deze proeven kunnen leiden tot een succesvol vaccin’.

Nog lange weg te gaan voor eindconclusie Hiv-vaccin

Ondanks de veelbelovende tussenresultaten is er nog een lange weg te gaan: Het onderzoek startte op 18 februari 2020, maar werd een maand later tijdelijk opgeschort vanwege de coronapandemie. Op 1 juni werd het onderzoek vervolgd. Het omvat een vaccinatieperiode van 12 maanden waarna de deelnemers minstens 18 maanden na de vierde dosis worden gevolgd. Op de website van Mosaic staat dat het hele proces zo’n vier jaar kan duren en dat de artsen en instanties eind 2023 of begin 2024 kunnen starten met de evaluaties en de eindconclusies.

Zoals gezegd doet Spanje met 250 deelnemers binnen zes gezondheidscentra mee. Hetzelfde onderzoek wordt uitgevoerd in Brazilië, Argentinië, Mexico, Peru, Italië, Polen en de Verenigde Staten. In totaal doen er 3.800 mensen mee aan het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek in Spanje en andere landen?

De deelnemers die mee wilden doen, moesten een strenge selectieprocedure ondergaan: Het zijn mannen (cisgender en transseksueel) tussen de 18 en 60 jaar die seksueel actief zijn met homoseksuele mannen of transseksuelen. Ook mogen ze vooraf niet met Hiv zijn geïnfecteerd.

Deze doelgroep is bewust gekozen omdat deze mensen het meest risico lopen op een Hiv-infectie. Zo blijkt bijvoorbeeld uit cijfers van het INE dat 80,7 procent van de Hiv-gerelateerde sterfgevallen in 2020 in Spanje een man was. De helft van de deelnemers krijgt het daadwerkelijke vaccin en de andere helft krijgt een placebo toegediend.

Wat zijn de cijfers van Aids en Hiv in Spanje?

Hoewel het aantal doden door Aids jaarlijks afneemt, overleden er in 2019 nog 414 mensen aan de ziekte. In datzelfde jaar zijn er 3.500 mensen nieuw gediagnostiseerd met Hiv, een cijfer dat de laatste tien jaar nagenoeg stabiel is. Volgens officiële statistieken leven er momenteel bijna 152.000 mensen in Spanje met Hiv.

Dit vind je misschien ook leuk