Weeralarm voor 12 Spaanse regio’s vanwege sneeuw, hevige regen en windstoten

door admin
Weeralarm voor 12 Spaanse regio’s vanwege sneeuw, hevige regen en windstoten

De Spaanse weerdienst, het AEMET, geeft deze donderdag code oranje af in Aragón, Asturië, de Balearen, Cantabrië, Castilië en León en Catalonië. Voor bijna alle genoemde regio’s is sneeuw, hevige regen en een krachtige wind voorspeld. Code geel is van kracht in Galicië, Navarra, La Rioja, Valencia, Melilla en lokaal in Andalusië. Voor Andalusië geldt code geel in Guadix y Baza vanwege sneeuwval en in Granada en Almería wordt veel wind voorspeld.

Weeralarm op donderdag en vrijdag in Spanje

In Asturië, Cantabrië en in León kan er tot wel 25 cm sneeuw vallen. In Burgos en in de bergen van Palencia valt er naar verwachting zo’n 15 cm sneeuw. Op donderdag wordt er vooral op de Balearen veel regen verwacht. Lokaal kan er tussen de 20 en 40 liter per vierkante meter per uur vallen. De meeste regen wordt verwacht op Mallorca en Menorca.

Op vrijdag verplaatst het extreme weer zich richting het oosten van Spanje. Het AEMET geeft code oranje af in Aragón en Catalonië vanwege sneeuwval en op de Balearen en Valencia vanwege hevige rukwinden. In bijna het hele oostelijk deel van Spanje, en vooral in de kustgebieden langs de Middellandse Zee, geldt code geel vanwege een extreem harde wind.

Ijzige kou vanaf donderdag en vrijdag in Noord- en Midden-Spanje

Donderdag en vrijdag zal in het noorden en midden van Spanje de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen. Alleen op de Balearen en langs de kust in het zuiden en zuidoosten van Spanje zal de temperatuur nog boven de 10 graden uitkomen.

Koude en natte puente de la Constitución en día de la Inmaculada

Komend weekend begint de puente de la Constitución, het verlengde weekend dankzij de twee officiële feestdagen waar veel Spanjaarden hun familie bezoeken of kort op vakantie gaan. De koude temperaturen houden aan en zaterdag zal het in het hele noorden van Spanje nog behoorlijk regenen en wordt er in Noord-Catalonië sneeuw verwacht.

Zondag breidt de regen zich uit en wordt er neerslag en zelfs storm verwacht in het noorden en midden van Spanje. Dit weer zal volgens de AEMET-voorspellingen op dit moment aanhouden tot en met de día de la Inmaculada op woensdag 8 december. De gevoelstemperatuur zal minstens tot aankomende woensdag nog erg laag blijven.

Dit vind je misschien ook leuk