Brussel keurt eerste 10 miljard euro aan hulp voor Spanje goed

door admin
Brussel keurt eerste 10 miljard euro aan hulp voor Spanje goed

“Spanje heeft voldoende vooruitgang geboekt bij de uitvoering van zijn nationale NextGenerationEU-plan. Daarom zal het het eerste EU-land zijn dat een betaling ter waarde van 10 niljard ontvangt, zodra de andere lidstaten het goedkeuren”, zei de voorzitter van de EC, Ursula von der Leyen op Twitter

De lidstaten van de Europese Unie hebben nu vier weken de tijd om hun goedkeuring te geven aan deze voorlopige evaluatie van de Commissie. Zodra ze deze goedkeuren zal Spanje het geld kunnen ontvangen. Het bedrag wordt dan toegevoegd aan het voorschot van 9 miljard euro dat het in augustus ontving. 

Spanje was het eerste land in de EU dat vorige maand om een ​​gewone betaling van het gemeenschapsherstelfonds vroeg. Van dit fonds zal het tot 2026 69.5 miljard euro aan directe overschrijvingen ontvangen. Spanje kan nog eens hetzelfde bedrag aan leningen ontvangen, waarom het land echter nog niet heeft gevraagd. 

De uitbetaling van 10 miljard euro was afhankelijk van het behalen van 52 doelstellingen van het herstelplan van Spanje sinds februari 2020. De helft van die doelstellingen was al aan het einde van de eerste helft van 2021 bereikt. Daarom kon de EC de aanvraag relatief snel goedkeuren, aldus de instelling.

“Europa waardeert positief de vervulling van de eerste 52 mijlpalen”, zo meldde de president van Spanje, Pedro Sánchez. “We zijn op weg naar een eerlijke, duurzame en inclusieve wederopbouw. ​​Uitstekend nieuws!”, voegde hij eraan toe in een tweet die kort na de bekendmaking van de concessie werd gepubliceerd.

De eerste vice-president van de regering en minister van Economische Zaken en Digitale Transformatie, Nadia Calviño, liet op Linkedin in een verklaring weten dat de toekenning van de fondsen “eens te meer het vertrouwen en de goede samenwerking bevestigt met de Europese autoriteiten”.

Het eerste land van de 27 dat het geld ontvangt

Gerealiseerde doelstellingen zijn onder meer de wet op klimaatverandering en energietransitie, de hervorming van het stelsel van het minimum vitaal inkomen, de nieuwe interim-wet om tijdelijk werk in de publieke sector te verminderen, of de strategie om het 5G-netwerk te promoten.

“De bereikte doelen tonen belangrijke stappen in de uitvoering van het Spaanse herstel- en veerkrachtplan en zijn brede hervormingsagenda”, zei de Europese Commissie, eraan herinnerend dat het uitbetalingsverzoek werd voorafgegaan door “nauwe samenwerking” tussen Brussel en Madrid.

“In deze onzekere tijden geven we vandaag een signaal van vertrouwen af ​​in de uitvoering van het ambitieuze plan van Spanje om een ​​meer solide, inclusieve en duurzame groei te bereiken”, aldus de commissaris voor Economie van de Europese Commissie, Paolo Gentiloni.

Halfjaarlijkse betalingen

De stap die Spanje moet nemen om het geld echt te ontvangen, is dat het Economisch en Financieel Comité van de EU het rapport van de Commissie binnen vier weken positief beoordeelt, waarna de Commissie de definitieve uitbetaling goedkeurt. Theoretisch zouden de fondsen voor het einde van dit jaar binnen kunnen zijn.

De uitbetalingen door de EU worden om de zes maanden gedaan zodra Spanje aantoont dat het de doelstellingen heeft bereikt die met Brussel zijn overeengekomen. 

Dit vind je misschien ook leuk