Messi betaalde 30 miljoen voor hotel dat deels gesloopt moet worden

door admin
Messi betaalde 30 miljoen voor hotel dat deels gesloopt moet worden

Het zou een goede investering kunnen zijn, ware het niet dat het hotel, of delen ervan, in afwachting is van de sloopkogel. Dat schrijft de Spaanse krant El Confidencial. De Argentijnse voetballer die onlangs zijn zevende Gouden Bal in ontvangst kon nemen, kocht het hotel van de zakenman Francisco Sánchez. Die verzekerde hem ervan dat er geen sprake was van stedenbouwkundige procedures tegen het bouwwerk. Dat was een leugen. 

Viersterren boetiekhotel

Het hotel in kwestie heet momenteel MiM Sitges, wordt beheerd door de Majestic-keten en is gelegen aan de Avenida Sofía in Sitges. Volgens de website zelf is het een superieur viersterren boetiekhotel, gelegen op slechts 50 meter van het strand, in het hart van Sitges. Het is gebouwd in 2013 en heeft 77 kamers en suites, 300 vierkante meter aan lounges met natuurlijk licht en een uitgeruste ‘spa’ met een watercircuit, een zwembad, een fitnessruimte en een ‘skybar'”. De prijs in een weekend in december schommelt tussen de 105 en 216 euro per nacht voor twee personen op basis van alleen een kamer. 

Messi wist van niets tot kort geleden

El Confidencial schrijft dat tijdens de voorbereiding van de reportage over het hotel van de voetballer, de speler zich er nog niet van bewust was dat hij was bedrogen. El Confidencial bracht hem ervan op de hoogte. Desondanks blijft zijn officiële reactie: ‘geen commentaar’. 

Grote balkons

De geschiedenis van deze vermeende zwendel begint in 2009. Zakenman Francisco Sánchez Rodríguez vroeg een bouwvergunning aan bij de gemeenteraad van Sitges om het hotel te bouwen. Op 6 oktober van hetzelfde jaar krijgt hij deze uitgereikt. Zijn bouwwerken respecteren echter de vastgestelde grenzen niet. De zakenman wil bijvoorbeeld enorme balkons bouwen die twee meter uit de gevel steken. Omdat hij daar geen toestemming voor heeft, levert hij twee jaar later pas de documentatie over hoe hij ze heeft gebouwd om te proberen ze alsnog te legaliseren.

De balkons voldoen op geen enkele manier aan de stedelijke regelgeving en moeten daarom gesloopt worden, aldus de gemeente. Omdat de structuur van de balkons echter ¡s geworteld in de algemene constructie van het gebouw moet het hele hotel worden afgebroken om ze weg te werken.

Truc

Francisco Sánchez Rodríguez, die weet wat hem te wachten staat, begint een rechtszaak om de balkons te legaliseren, maar verliest keer op keer. Sánchez is desalniettemin geen man om te gehoorzamen en in 2014 bedenkt hij een truc. Hij wil de relingen die voorkomen dat gasten in de leegte vallen, elimineren, de toegang vanuit de kamers sluiten en mooie plantenbakken aan de buitenkant plaatsen. Zo zijn het geen balkons meer, maar decoratieve elementen. Zo gezegd, zo gedaan. Het hotel blijft, na deze kleine hervorming, normaal functioneren ondanks het feit dat het nog steeds niet voldoet aan de stedelijke voorschriften.

Brandnoodplan voldoet niet

De balkons blijken echter niet de enige onregelmatigheid te zijn. Andere zijn ernstiger: Het brandnoodplan is door de gemeentelijke dienst ook afgekeurd met als argument dat de gevolgen van een eventuele brand zeer ernstig kunnen zijn. Toch laat Francisco Sánchez Rodríguez, harde zakenman die hij is, zich niet snel tegenhouden. In deze omstandigheden verkoopt hij op 5 mei 2017 het pand aan Lionel Messi.

Leugen in notariële koopakte

El Confidencial had inzage in de notariële koopakte waarin de zakenman verzekert dat “hij niet te weten of er een stedenbouwkundig proces is begonnen en evenmin weet hij redenen waarom zo een proces zou kunnen worden geïnitieerd (…). En dat er geen sanctieprocedures zijn voor stedelijke kwesties of procedures voor het herstel van de stedelijke legaliteit die in verband daarmee zijn gestart”. De papieren laten anders zien.

Zakenman ontkent alles

Francisco Sánchez ontkent alles wat El Confidencial publiceert: “Het is een leugen. Er is geen opdracht om de balkons te slopen. Je kunt publiceren wat je wilt. De balkons bestaan ​​niet, dit is jaren geleden. De gemeenteraad haalt de zaak opnieuw van de plank”, zegt hij voordat hij abrupt ophangt zonder de vragen: waarom verzekerde u in het verkoopdocument van het hotel Messi ervan dat er geen stedenbouwkundig dossier was tegen het onroerend goed terwijl u wist dat het bestond? Heeft u de voetballer bedrogen?

Gemeente: balkons moeten gesloopt worden

De gemeenteraad van Sitges bevestigt officieel de informatie en spreekt de zakenman Francisco Sánchez tegen: er is een vastberaden oordeel om de balkons te slopen. Momenteel is de gemeente de procedure gestart om de balkons te slopen. De sloop is nog niet uitgevoerd omdat het verwijderen van de balkons de structuur van het hotel in gevaar brengt. Eerst is een technische beoordeling nodig om te bezien hoe het vonnis kan worden uitgevoerd. 

Dit vind je misschien ook leuk